Coronavirus

Tusindvis af britiske liv kunne være reddet, konkluderer corona-rapport

Trods en hård medfart i rapporten får Boris Johnsons regering dog også ros.

Storbritannien ventede for længe med at lukke landet ned i forbindelse med covid-19, og det resulterede i tusinder af unødvendige dødsfald.

Det er én af konklusionerne i en ny rapport fra et udvalg af parlamentsmedlemmer fra flere partier i det britiske parlament, herunder det konservative regeringsparti.

Det skriver Sky News.

Årsagen til kritikken er, at Boris Johnsons regering i begyndelsen af pandemien satsede på flokimmunitet efter råd fra sundhedseksperter.

Rapporten kritiserer blandt andet, at ingen i regeringen satte spørgsmålstegn ved den førte politik. Det betød, at regeringen længe ikke var åben over for andre tiltag - som for eksempel at lukke grænserne.

Nægter at undskylde

I kølvandet på den kritiske rapport nægtede minister for kabinetskontoret Stephen Barclay tirsdag i et interview med Sky News at undskylde for regeringens håndtering af pandemien – hele 11 gange.

Er det ikke på plads med en undskyldning?

- Nej, vi fulgte videnskabens råd.

Så ingen undskyldning?

- Vi tog en beslutning ud fra de kendte fakta. Men vi har altid sagt, at med noget så nyt som pandemien er der ting, vi må tage ved lære af. Det er vi opsatte på og har derfor igangsat en undersøgelse, lød det fra ministeren, inden han igen og igen nægtede at undskylde.

Plads til ros

Rapporten fokuserer på coronaindsatsen i England og har ikke undersøgt de specifikke tiltag, der er gjort i Wales, Nordirland og Skotland.

Over 150 sider beskriver rapporten succeser og fiaskoer i den britiske coronahåndtering. Konklusionen er, at pandemien har været "århundredets største udfordring i fredstid".

Trods den hårde medfart til regeringen er der også plads til ros fra parlamentsmedlemmerne i rapporten.

Her fremhæves Storbritanniens udvikling og udrulning af AstraZeneca-vaccinen. Indsatsen kaldes "en af de mest effektive initiativer i Storbritanniens historie".

Kabinetminister Stephen Barclay understreger, at regeringen vil tage ved lære af den uvildige undersøgelse af regeringens coronahåndtering, der forventes at blive offentliggjort i 2022.

"Vil gøre ondt på regeringen"

Rapporten efterlader et indtryk af, at regeringen kunne have reddet adskillige menneskeliv ved at reagere tidligere, men også at de fik vendt skuden til sidst. Det siger journalist og forfatter Lone Theils.

- Det, som folk vil tage med sig fra den her rapport, er, at tusindvis af liv kunne være reddet. Det kan ikke andet end at gøre ondt på regeringen, siger Lone Theils til TV 2 og tilføjer:

- Men strategien i dag er, at regeringen ikke vil undskylde. Omvendt tror jeg, regeringen vil lægge meget vægt på den ros, de får i rapporten. Nemlig den hurtige vaccineudrulning.

Oppositionspartiet Labour kræver, at den uvildige undersøgelse, der er planlagt til næste år, bliver fremrykket, da anklagerne mod regeringen i den netop offentliggjorte rapport er ”alvorlige og monumentale”.