Rige lande går uden om Taliban og sender én milliard euro til desperate afghanere
Priserne på mad i Afghanistan er steget med 300 procent, siger Røde Kors' generalsekretær.
En række af verdens rigeste lande er blevet enige om at støtte det nødlidende afghanske folk med én milliard euro.
G20 er en sammenslutning af nogle af verdens største økonomier samt EU, og verdenslederne diskuterede tirsdag, hvordan man kan undgå, at Afghanistan kollapser økonomisk og humanitært efter Talibans overtagelse.
- Det internationale samfund skal ikke se til, mens 40 millioner mennesker ryger ud i kaos, fordi der ikke kan leveres elektricitet, og det finansielle system er kollapset, sagde Tysklands afgående forbundskansler, Angela Merkel, på det virtuelle topmøde.
EU havde på forhånd garanteret en støtte til Afghanistan på 300 millioner euro, men på mødet tirsdag lovede EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, en samlet støtte på én milliard euro.
Von der Leyen tilføjede, at støtten skal bruges til "at undgå et større humanitært og socioøkonomisk kollaps".
Derfor skal beløbet også kanaliseres uden om Afghanistans nye magthavere, Taliban. Det skal blandt andet ske ved at støtte hjælpeorganisationer, der stadig opererer i Afghanistan.
Prisen på mad er steget 300 procent
Og afghanerne har brug for al den hjælp, de kan få.
Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, som netop er kommet ud Afghanistan og nu er i Doha i Qatar:
- Vi talte forleden med en læge i Kandahar, som fortalte, at børn bliver indlagt på grund af underernæring. Det er et af de helt store problemer i Afghanistan, hvor det snart bliver vinter. Så det er en meget alvorlig situation for rigtig mange børn.
Afghanistan har været plaget af tørke, og sommeren har været dårlig for mange af landets bønder, fortæller Rasmus Tantholdt.
- Derudover er landet plaget af corona, og det påvirker hospitalerne rigtig meget. Så det er et land, der virkelig er i knæ. Der er så mange massive problemer, de skal have løst.
Samme toner lyder fra Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl.
- Der er omkring 2000 lægeklinikker, der ikke fungerer, fordi der ikke er lønninger til personalet. Der er ingen penge at købe medicin for. Priserne på almindelig mad er steget med 300 procent, siden Taliban kom til magten, fordi der ikke er nogen forsyninger, siger han til TV 2.
Anerkender ikke Taliban
G20-landene er enige om, at Taliban skal overholde menneskerettighederne - og især kvinders rettigheder.
- Vi må ikke komme til det punkt, hvor vi var for 20 år siden, fastslog topmødets vært, Italiens premierminister, Mario Draghi.
Han tilføjede, at G20-landene har kontakt med de nye magthavere i Afghanistan, men det betyder ikke, at de anerkender styret.
På mødet blev det desuden drøftet, hvordan man kan bekæmpe terrorisme fra gruppen Islamisk Stat-Khorasan (IS-K) i Afghanistan.
På mødet deltog den amerikanske præsident, Joe Biden, mens hverken Kinas eller Ruslands præsident var med.