Udland

Hjort frigjort fra bildæk efter to år

En længere saga fik i weekenden sin afrunding, da en ung hjort omsider kom af med et stort dæk.

I to år har Colorados nationalpark myndigheder, Colorado Parks and Wildlife, leget katten efter musen med en nordamerikansk kronhjort.

Årsagen: Et stort bildæk om halsen.

Men i weekenden kunne opsporingsarbejdet omsider indstilles, da det lykkedes de to skovbetjente Scott Murdoch og Dawson Swanson at befrie kronhjorten, som også kendes under navnet wapiti, fra den uhensigtsmæssige halskæde.

Spottet flere gange

Colorado Parks and Wildlife, der forvalter i alt 42 statsparker samt hele delstatens dyreliv, blev for første gang opmærksomme på den uheldige hjort i 2019, da en medarbejder fik øje på den under optælling af får og geder omkring 50 kilometer væk fra storbyen Denver.

Siden har flere forgæves forsøgt at komme tæt nok på den vilde beboer, der skydes til at være omkring de fire år, til at kunne hjælpe den af med det tunge dæk.

Da store flokke af kronhjorte bevæger sig frit i Colorados natur, hvor bjergkæden Rocky Mountains blandt andet går igennem, har blot dét at lokalisere den været en udfordring.

Gennem årene har videoovervågning flere gange filmet hjorten, som trods den ekstra gummikæde ikke har haft store udfordringer med at spise og drikke.

Tip fra lokale

Frygten har dog været, at den unge han skulle komme i problemer ved at sidde fast eller blive kvalt af dækket.

Derfor skabte det også stor glæde, da lokale beboere i sidste uge spottede kronhjorten nær området Pine. Efter en uge med fire bedøvelsesforsøg lykkedes det så Scott Murdoch og Dawson Swanson at få fat på dyret og derefter fjerne dækket.

- Bedøvelsesudstyr er et relativt kortrækkende værktøj. Med højde for antallet af kronhjorte, som bevæger sig sammen, og andre miljøfaktorer skal du virkelig have heldet med dig, hvis du skal have en chance for at ramme, udtaler skovbetjenten Dawson Swanson i en pressemeddelelse, som blev frigivet efter dækbefrielsen.

Sådan så det ud, da skovbetjentene lykkedes med at få bedøvet kronhjorten:

I god behold

Efter miseren var hjorten igen hurtigt på benene, og betjentene oplyser, at hannen trods to år med bildækket ikke har fået sig de store skader.

Mysteriet om, hvordan og hvornår den pådrog sig dækket, består stadig. Dog mener Colorado Parks and Wildlife, at det må være sket, da kronhjorten var pur ung eller om vinteren, hvor den fælder sit gevir.

Sagen understreger ifølge myndigheden vigtigheden i, at beboere nær naturområderne lever ansvarligt med tanke på dyrelivet.