Taliban i Afghanistan

Afghansk tolk reddede Joe Biden fra snestorm – nu er han selv blevet reddet

Han var tolk for de amerikanske styrker i Afghanistan, men blev ikke evakueret fra Kabul. Nu har hans gamle soldatervenner hentet ham ud.

En afghansk tolk, der for 13 år siden var med til at redde den amerikanske præsident, Joe Biden, i en snestorm, er nu blevet reddet ud af Afghanistan, skriver Forbes.

Tolken Aman Khalili vakte for en måned siden opsigt, da han appellerede direkte til præsident Joe Biden om hjælp til at komme ud af Afghanistan efter Talibans magtovertagelse.

- Hallo, hr. præsident. Red mig og min familie! Efterlad mig ikke her, appellerede han direkte til Joe Biden, efter de sidste evakueringsfly havde forladt Kabuls lufthavn uden ham.

Han henviste til, at han i 2008 havde været med til at redde Joe Biden ud af en farlig situation i Afghanistans bjerge – og at Joe Biden nu havde magten og evnen til at gengælde tjenesten.

Tre fremtrædende senatorer i knibe

Episoden i 2008 er kendt i USA, hvor Joe Biden flere gange har fortalt om den på vælgermøder.

Den fandt sted i vinteren 2008, da tre senatorer fra Senatets udenrigsudvalg inspicerede de amerikanske tropper i Afghanistan.

De tre var den tidligere demokratiske præsidentkandidat John Kerry, den republikanske senator Chuck Hagel og så Joe Biden, der dengang var formand for Senatets udenrigsudvalg. De blev senere henholdsvis udenrigsminister, forsvarsminister og vicepræsident i Barack Obamas præsidenttid.

Helikopteren med de tre senatorer fløj i et bjergområde, hvor man vidste, Taliban kunne være til stede, da det blev ramt af en snestorm.

- Ganske hurtigt var der ingen sigtbarhed, og vi fløj i nærheden af nogle ret farlige bjergtoppe. Så piloten besluttede, at det var bedre at lande, og det var vi alle sammen enige i, fortalte John Kerry til flere medier, blandt andet nyhedsbureauet AP, dengang.

De medfølgende sikkerhedsfolk, hvoraf nogle var soldater, og andre var fra det private firma Blackwater, slog ring omkring helikopteren, mens der blev sendt alarm til den amerikanske Bagram-luftbase.

Herfra startede en kolonne af militærkøretøjer – med blandt andre tolken Aman Khalili ombord – der efter flere timers kørsel nåede frem til den strandede helikopter og fik bragt amerikanerne tilbage til basen.

Veteraner huskede ham

For Aman Khalili blev den historie altså redningen 13 år senere.

Hans appel til den amerikanske præsident vakte opsigt i USA.

Pressesekretær i Det Hvide Hus Jen Psaki forsikrede i august, at USA stod ved sin forpligtelse til at redde allierede ud af Afghanistan:

- Jeg takker ham for at have reddet mange af mine favoritpersoner ud af snestormen og for alt hans arbejde, sagde hun ifølge BBC om Aman Khalili.

Aman Khalilis skæbne gjorde især indtryk på de amerikanske veteraner, der havde arbejdet sammen med ham i Afghanistan.

Soldaterne fortalte til amerikanske medier, at han havde været med dem i mindst 100 ildkampe.

- Hvis vi kun kan hjælpe en eneste afghaner, så skal vi vælge ham. Han fortjener det, skrev en af veteranerne Shawn O’Brian i en appel, der blev citeret i Daily Mail.

Kone og fem børn

I sidste ende blev det faktisk de gamle veteranvenner, der havde været med til at redde Joe Biden sammen med Aman Khalili, der fik reddet ham ud af Afghanistan – vel at mærke på hans egne betingelser.

Da USA evakuerede de sidste samarbejdspartnere fra Kabuls lufthavn, tilbød de faktisk Aman Khalili en plads på et af de sidste fly.

Men kun hvis han tog afsted alene og efterlod sin kone og fem børn.

Det takkede han nej til.

Og så måtte han se de sidste amerikanske fly forlade Kabul uden ham.

Efter ugers planlægning er det nu lykkedes en gruppe veteraner at få ham ud i samarbejde med et afghansk-amerikansk netværk.

Efter at have skjult sig i flere uger kom Aman Khalili med kone og børn i sidste uge ud på en næsten 1000 kilometer lang køretur fra Kabul, der ad omveje bragte dem over grænsen til Pakistan. Mandag kunne de så offentliggøre, at de nu er ude af Afghanistan – og dermed et stort skridt nærmere en fremtid i USA.