Taliban i Afghanistan

Terrortrussel mod verdens "måske bedst sikrede hotel"

TV 2s Rasmus Tantholdt boede selv på Hotel Serena i Kabul, da Taliban-krigere søndag aften myldrede ind på hotellet for at beskytte det.

Det var tilsyneladende en meget konkret sikkerhedstrussel, der søndag aften fik Taliban til med kort varsel at afspærre Hotel Serena i hovedstaden Kabul – det mest luksuriøse og bedst sikrede hotel i hele Afghanistan.

Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der selv boede på hotellet natten til mandag, før han efter planen skulle forlade Afghanistan mandag.

USA advarede udtrykkeligt deres statsborgere mod at opholde sig på det femstjernede Kabul Serena Hotel.

- De amerikanere, der boede på hotellet, blev direkte advaret mod at blive der. Vi hørte om advarslen, men valgte at blive. For hvor går man hen klokken 11 om aftenen i Kabul?, spørger Rasmus Tantholdt.

Han er dog ikke i tvivl om, at der var tale om en trussel, som Taliban tog meget alvorligt. Der blev opsat bevæbnede Taliban-vagter overalt på hotellet, der i forvejen har et ekstremt højt sikkerhedsniveau.

- Det er måske det bedst bevogtede hotel i hele verden. Man kommer hverken ud eller ind uden at blive kropsvisiteret, og din bagage bliver gennemlyst ligesom i lufthavne. Hvis det var lykkedes at gennemføre et angreb her, hvor både udenlandske diplomater og journalister bor, ville det være den totale ydmygelse af det nye Taliban-regime, siger Rasmus Tantholdt.

Taliban har nemlig selv gennemført angreb på Hotel Serena to gange.

Første gang var i 2008, hvor fire Taliban-terrorister angreb hotellet. Dengang blev seks civile, deriblandt en norsk journalist, og tre af angriberne dræbt.

Andet angreb fandt sted i 2014, hvor fire teenagere fra Taliban dræbte ni civile, hvoraf fire var udlændinge. Alle fire angribere blev dengang dræbt af afghanske sikkerhedsstyrker.

Vejspærringer viser manglende sikkerhed

- Hotel Serena er uden tvivl det vigtigste angrebsmål for Islamisk Stat i Afghanistan. Et vellykket angreb på hotellet vil vise, at sikkerheden i landet ikke er blevet bedre end dengang, hvor det var Taliban selv, der angreb hotellet, vurderer Rasmus Tantholdt.

Han vurderer, at allerede de afspærrede gader med checkpoints foran hotellet er et nederlag for Taliban og en propagandasejr for ærkefjenderne fra Islamisk Stat.

Hovedstaden Kabul har nemlig i årevis været lukket ned med vejspærringer og checkpoints, indtil det ændrede sig, da Taliban overtog magten.

- Taliban åbnede byen igen, fordi de sagde, at ”nu er der fred og ro”. Men nu har de altså taget første skridt til at lukke byen ned igen, siger han.