Udland

Østrigs nye leder tager over: - En mand uden snavs på fingrene

35-årige Sebastian Kurz er gået af som Østrigs kansler efter korruptionsanklager. Afløseren er nu taget i ed.

Østrig har officielt fået ny kansler, efter at Sebastian Kurz lørdag trak sig fra posten som følge af korruptionsanklager.

Det står klart mandag, hvor Alexander Schallenberg er blevet taget i ed af den østrigske præsident, Alexander Van der Bellen.

Schallenberg er mangeårig diplomat og konservativ partifælle med Kurz. Han har hidtil været udenrigsminister i den østrigske regering.

Forlader posten for anden gang

35-årige Kurz var en af verdens yngste regeringsledere, før han lørdag meddelte sin afgang som kansler. Det er anden gang, at han må forlade posten.

Han blev også væltet ved en tillidsafstemning i 2019.

Dengang blev han væltet, efter at vicekansleren, Heinz-Christian Strache fra Frihedspartiet, dukkede op på en video fra Ibiza. Her kom Strache med mere eller mindre lyssky tilbud til en påstået rig, russisk arving.

Men denne gang er det Kurz selv, der er under anklage.

Han er sammen med ni andre under mistanke for korruption. Mistanken går på, at de skulle have købt sig til positiv medieomtale på skatteydernes regning. Østrigs finansministerium mistænkes altså for at have indrykket annoncer i en avis til gengæld for positiv omtale af Kurz.

Kurz har dog afvist anklagerne og siger, at han er uskyldig. Alligevel meldte han fredag sin afgang, fordi han mener, at Østrig "har brug for stabile forhold".

En mand uden snavs på fingrene

Det er nu den 52-årige Schallenberg, der skal forsøge at holde liv i regeringen mellem det konservative parti ÖVP og koalitionspartneren De Grønne – en koalition, hvis regeringsperiode står til at løbe frem til 2024.

Og ifølge Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa, er det en sand karrierediplomat, der tager over på posten. En, der ikke nødvendigvis selv havde tænkt sig at skulle være kansler:

- Han er en mand, der ikke har snavs på fingrene. Det mener man i hvert fald, siger hun til TV 2.

Desuden har han ikke synderligt forstand på indenrigspolitik, mener Lykke Friis, og det kan være en fordel for Kurz, der ikke træder tilbage, men "træder til side" og formentlig har en ambition om at vende tilbage.

Når det kommer til flygtningepolitik, har Schallenberg dog samme holdninger som Kurz, og derfor fortsætter Østrig på sporet, når det gælder en stram flygtningepolitik.