Udland

England mangler 40.000 sygeplejersker: - Vi står med en reel krise

Den britiske regering har lovet at øge antallet af sygeplejersker med 50.000 i 2025.

Storbritannien mangler ikke kun arbejdskraft til at transportere benzin til tankstationer og varer til supermarkeder. Også landets hospitaler står i øjeblikket med en akut mangel på hænder. Det skriver The Guardian.

Ifølge avisen er der i øjeblikket stillingsopslag for i alt 39.000 ledige stillinger som sygeplejerske alene i England. Mens effekten af Brexit er konkret i de ovenstående eksempler, så har udtrædelsen fra EU også påvirket udbuddet af sygeplejersker.

Således er godt 10.000 sygeplejersker fra EU-lande forsvundet, siden folkeafstemningen om Storbritanniens udtrædelse af EU i 2016.

Balancerer på knivsæg

I øjeblikket betaler det britiske sundhedsvæsen (NHS) de enkelte hospitaler op til 7000 pund for hver enkelt ledig stilling i et forsøg på at rekruttere udenlandske sygeplejersker fra blandt andet Indien og Filippinerne. Hjælpen består blandt andet i dækning af udgifterne til fly og karantænehotel til de udenlandske sygeplejersker.

Og ifølge sygeplejerskernes fagforening er der nu tale om en regulær krise:

- Der er bare ikke nok medarbejdere til, at vi kan give den nødvendige omsorg, og vi står nu med en reel sygeplejerskekrise, siger Patricia Marquis, der er leder af sygeplejerskernes fagforening, Royal College of Nursing, ifølge The Guardian.

- Vi burde aldrig være havnet i en situation, hvor vi var så afhængige af udenlandske sygeplejersker. Vi balancerer på et knivsæg .

50.000 sygeplejersker lovet

Mens premierminister Boris Johnson allerede er under pres grundet konsekvenserne af Brexit, advarer eksperter om, at den britiske influenzasæson kan koste op mod 60.000 mennesker livet.

Den store mangel på hænder hos de britiske hospitaler fik sidste år Boris Johnson og hans regering til at love, at man vil øge antallet af sygeplejersker med 50.000 i 2025.

Dog har Johnson ifølge The Guardian senere været nødsaget til at indrømme, at næsten halvdelen ikke vil være nye sygeplejersker, men i stedet sygeplejersker, der skal fastholdes i deres nuværende job.

Nødvendigt med udenlandsk arbejdskraft

Johnsons egen sundhedsminister, Gillian Keegan, har kaldt det "utroligt ineffektivt, forkert og bizart", at man rekrutterer sygeplejersker fra udlandet frem for at uddanne flere hjemme.

I sidste uge pegede tænketanken Nuffield Trust i en undersøgelse på, at det vil være nødvendigt med udenlandsk arbejdskraft, hvis regeringens mål om 50.000 sygeplejersker i 2025 skal lykkes. Undersøgelsen var bestilt af NHS.

Vicedirektøren i medlemsorganisationen for landets hospitaler, Saffron Cordery, har nu opfordret regeringen til at komme med et bud på, hvordan man vil finansiere en fuld arbejdsstyrke på hospitalerne i den kommende finanslov.

- Vi har haft mangel på arbejdskraft i mange år, og den ser vi nu forværret af Brexit. Arbejdsstyrken er motoren på ethvert hospital, og når du har ubesatte vagter, bliver det en kæmpe udfordring.