Dansende ældre i Kina generer omgivelser – nu bruger de unge teknologien som modsvar
De ældre har afbrudt sportskampe og mobbet kinesere, som har bedt dem om at skrue ned. Det har fået modparten til at tage drastiske midler i brug.
I Kina vrimler det med larmende, dansende ældre, og det har fået kineserne til at se rødt.
Derfor går de nu den teknologiske vej for at løse problemet. Flere kinesere har investeret i fjernbetjeninger, som kan slukke de ældres højttalere fra 50 meters afstand.
Det skriver The Guardian.
- Man ser de ældre damer alle steder. De danser i parker og på gaderne. Nogle gange har de også ens tøj på, fortæller Christina Boutrup, TV 2s korrespondent i Kina.
Tør ikke konfrontere de ældre
På tværs af Kinas offentlige parker mødes ældre kinesere – hovedsageligt bedstemødre – tidligt fra morgenstunden eller sent på aftenen. Her tænder de for højttalerne, skruer helt op for kinesisk musik og danser i fællesskab.
- De ældre i Kina synes, at dans er en sjov måde at røre sig på. De kommer fra en generation, som ikke har haft mulighed for at nyde livet før nu, udtaler Christina Boutrup.
De ældre dansere har mødt massiv kritik fra flere kinesere i de nærliggende boligområder. De mener, at den bragende musik forstyrrer deres dagligdag, men alligevel tør de ikke konfrontere danserne ansigt til ansigt.
- Jeg prøvede at snakke med dem engang, men så blev jeg stoppet af politiet. De troede, at jeg ville gøre noget ondt, fortæller en ung kineser fra storbyen Guiyang ifølge The Guardian.
Ifølge TV 2s korrespondent tør de unge ikke konfrontere de ældre af kulturmæssige grunde:
- I den kinesiske kultur skal man udvise respekt for de ældre. Derfor har de yngre kinesere generelt svært ved at bede dem om at dæmpe musikken, fortæller Christina Boutrup.
Flere beboere fra nærområderne har fortalt, at de bliver mobbet af de ældre, når de beder dem om at skrue ned.
Derudover oplever de, at flere grupper af gamle dansere konkurrerer mod hinanden, hvilket gør, at de skruer endnu højere op for musikken. På kinesiske medier har der floreret videoer, som viser grupperne skændes med hinanden.
Problemet med de ældre dansere har fået flere til at søge mod teknologiske løsninger, og især én er gået viral på kinesiske medier.
Det drejer sig om en fjernbetjening, som kan deaktivere højttalere fra 50 meters afstand. Den har fået positive anmeldelser fra flere kinesere.
- Nedenunder er der endelig stille. I to dage nu har bedstemødrene troet, at deres højttaler er gået i stykker, skriver en bruger på Taobao, en online shoppingplatform i Kina.
- Fremragende opfindelse. Med dette værktøj vil jeg være chefen af vores nabolag. Det er ikke bare et normalt produkt. Det er social retfærdighed, skriver en anden.
Christina Boutrup er ikke overrasket over, at kineserne har valgt at gå den teknologiske vej frem for at løse problemet gennem dialog:
- I Kina er man ikke bange for at prøve ny teknologi – især hvis man vil finde en hurtig løsning på et problem. Når man bruger teknologi, slipper man for at skulle konfrontere de ældre.
Afbrød fodboldkamp for at danse
Det anslås, at der i Kina findes 100 millioner dansende bedstemødre, og deres foretrukne dans siges at være kinesisk squaredans, hvor en gruppe danser ensartet på rækker.
I løbet af årene er især squaredans blevet populært hos bedstemødre, som bor alene eller med yngre familiemedlemmer. Aktiviteten giver dem rige muligheder for at socialisere og knytte tætte bånd til andre bedstemødre.
- De ældre dansere er typisk pensionerede kvinder, som har haft en hård opvækst grundet kulturrevolutionen og fattigdom, lyder det fra Christina Boutrup.
Squaredans har rødder i den kinesiske kulturrevolution, som fandt sted i 1960'erne, og statslige medier mener, at dansen kan "øge livskvaliteten for ældre mennesker", skriver The Guardian.
Christina Boutrup siger, at der er en helt særlig årsag til, at de ældre vælger at danse i offentligheden frem for at danse sammen privat:
- Der er ikke foreningsfrihed i Kina. Det betyder, at man har udviklet en tradition for at forsamles på offentlige steder for at vise, at man ikke har noget at skjule. Det er sådan, traditionen med dans og også kampsporten tai-chi er startet i parkerne.
Der har været flere meldinger om tilfælde, hvor de ældre har forsøgt at overtage områder fra andre, så de kunne have et sted at danse.
I et tilfælde kom nogle gamle dansere op at skændes med nogle basketballspillere, da de forsøgte at overtage deres basketballbane.
I et andet tilfælde brød de ældre ind på en fodboldbane og stoppede en kamp, så de kunne danse på banen. Det fik politiet til at reagere og resulterede i flere anholdelser.
De tror, at de er bedre end andre, siger ung kineser
Flere gange har befolkningens konfrontation med danserne resulteret i voldsomme episoder.
I storbyen Shijiazhuang forsøgte nogle beboere at få de larmende ældre til at forlade deres nabolag ved at sprede stinkende tofu, maling og brændstof, mens de dansede. Ifølge The Guardian har et medie skrevet, at en beboer fra et højhus smed afføring efter de ældre dansere.
Byområdet Tianjin indførte i 2019 en lov om, at politiet måtte uddele bøder til dansende ældre, hvis de skruede for højt op for musikken i offentligheden.
- De fleste af dem respekterer ikke samfundet, siger den unge kineser fra Guiyang.
- Mange af de ældre mener, at deres generation har opbygget Kina, og derfor har de en højere status. Vi unge har ikke opbygget noget, og derfor må vi ikke sætte spørgsmålstegn ved deres handlinger, tilføjer vedkommende.
I byen Lanzhou har man fundet en konstruktiv løsning på problemet, som har bragt smil på begge parters læber. De ældre dansere hører musik via bluetooth-høretelefoner, og det har bragt fred og ro til beboerne i byen.