Udland

Talibanere fortæller om kamp mod danske soldater: - Det gør ondt at se, siger veteran

Alene i Helmand-provinsen dræbte vejsidebomber 24 danskere på 5 år.

I 2007 gik TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt sammen med danske soldater langs vejkanten i Helmand-provinsen på vagt for Taliban.

Nu – 14 år efter – er han tilbage, men denne gang er det iklædt afghansk klædedragt og med Taliban-krigere ved sin side.

De fortæller, hvordan de under krigen placerede vejsidebomber og planlagde bagholdsangreb for at dræbe deres fjender: danske soldater.

- Vi var nødt til at tage andre midler i brug. De havde bedre våben end os, så vi måtte overraske dem. Ofte var vi få meter fra dem, når de gik forbi, fortæller en Taliban-kriger bevæbnet med en AK-47 riffel, mens han gemmer sig i en majsmark, som tilbage i 2007.

Han forklarer endvidere stolt korrespondenten, hvordan vejsidebomberne var opbygget, og hvor de var placeret.

- Det gør ondt

Optagelserne af Taliban-krigerne vækker vrede hos tidligere kampvognskommandør Jacob Panton.

Han har været udstationeret i Afghanistan af tre omgange og er selv blevet hårdt såret i krigen, ligesom han har mistet flere kammerater.

- At se dem prale af, at de har dræbt danske soldater med vejsidebomber... Jeg synes, de er nogle svin, siger han til TV 2.

For Jacob Panton er tiden i Afghanistan forbundet med en masse dårlige minder. De bliver vakt til live, når han ser billeder af Taliban-krigerne nu.

- Det var ikke sjovt at være i krig med Taliban. Og at se dem stå som sejrsherrer nu, det gør virkelig ondt, siger han.

Det tog kun Taliban få uger at overtage kontrollen med Afghanistan, da de internationale tropper trak sig ud i juli 2021 efter knap 20 års krig.

I alt 12.000 danskere har været udsendt, og i den periode er 44 døde, mens cirka 214 er blevet såret. Alene i Helmand-provinsen dræbte vejsidebomber 24 danskere på 5 år.

Et "fattigmandsvåben"

Også Søren Gade (V), der var Danmarks forsvarsminister fra 2004-2010, bliver rørt og vred, når han ser optagelserne og hører kommentarerne fra Taliban-krigerne.

- Det vækker stærke følelser i mig. Jeg har været med til begravelserne af de soldater, der døde af vejsidebomber, da jeg var minister, siger han til TV 2.

Ifølge Søren Gade er det helt tydeligt, at Taliban har taget beskidte metoder i brug under krigen, og at de "aldrig har fulgt spillets regler".

- Vejsidebomber er et fattigmandsvåben. Vi vidste godt, at det ville blive brugt, men det gør det ikke mindre fejt, siger han.

Intet tilovers for Danmark

Ifølge Rasmus Tantholdt opfatter talibanerne ikke brug af vejsidebomber som et beskidt kneb.

Faktisk virker de ikke til at have noget tilovers for hverken de danske soldater, der mistede livet som følge af bomberne, eller de, der rejste hjem.

- Danskerne har ikke efterladt det store indtryk. De fleste her er glade for, at de er taget hjem, siger han og uddyber, at der både gælder Taliban-krigerne og lokalbefolkningen.

Rasmus Tantholdt har selv beskrevet sit genbesøg i Armadillo-lejren her.