Coronavirus

Slut med gratis test til ikkevaccinerede i Tyskland: Tæt på vaccinetvang, siger analytiker

Landet har brugt 34 milliarder kroner på at teste folk i løbet af pandemien. 

Tyskland tager nye midler i brug for at få flere til at lade sig vaccinere.

Fra mandag er det således slut med at blive testet for coronavirus gratis, hvis man ikke er enten vaccineret, gravid eller under 18.

Ifølge TV 2s Tyskland-analytiker, Mirco Reimer-Elster, betyder tiltaget, at man er meget tæt på at have dediceret vaccinationstvang i Tyskland.

- Hvis du ikke lader dig vaccinere, så bliver det rigtig besværligt og rigtigt dyrt, siger han til TV 2.

På nuværende tidspunkt er 66 procent af den tyske befolkning vaccineret. Kansler Angela Merkel fra CDU har et mål om at nå 75 procent.

Vil ikke betale for de ikkevaccinerede

Allerede 10. august varslede Angela Merkel, at det fra 11. oktober vil være slut med at blive testet gratis for ikkevaccinerede.

Og ifølge Mirco Reimer-Elster har der fra start været politisk opbakning til Merkels udmelding.

- Det er en udbredt politisk holdning, at den almindelige skatteborger ikke skal betale for, at de, der ikke vil lade sig vaccinere, i stedet skal testes flere gange om ugen, fortæller han.

Tyskland har brugt 4,6 milliarder euro – svarende til cirka 34 milliarder kroner – på at teste folk i løbet af pandemien.

Perspektiv

Vaccineinitiativer rundt omkring i verden

Tyskland er ikke det eneste sted i verden, hvor der er indført tiltag for at få flere til at lade sig vaccinere. 

  • Flere steder i Europa har man gjort det obligatorisk for ansatte på hospitaler og plejehjem at blive vaccineret. Blandt andet i Frankrig, Italien og Grækenland
  • I Storbritannien vil Boris Johnson fra oktober gøre det samme. Derudover vil han gøre det obligatorisk for eksempelvis håndværkere og frisører at blive vaccineret. 
  • I USA er det obligatorisk for føderalt ansatte, som ikke er vaccineret, at bære mundbind og testes ugentligt. 
  • I flere delstater tilbydes folk desuden øl, joints, pizza, donuts eller penge for at blive vaccineret.
  • I Indonesien kan man få bøder eller få frataget sine velfærdsydelser, hvis man ikke er vaccineret. 

 

En række uklarheder

Selvom der politisk ikke har været nogen modstand, tror analytikeren, at modtagelsen blandt befolkningen vil være noget mere blandet.

Det skyldes først og fremmest, at det bliver en jungle at finde rundt i lovgivningen, fordi den kan variere fra forbundsstat til forbundsstat.

Derudover er der en række uklarheder, eksempelvis hvor længe kviktesten er gyldig, og hvad den kommer til at koste de ikkevaccinerede.

- Det bliver formentlig så bøvlet, at de fleste siger: Så lader jeg mig vaccinere. Men det er jo også formålet, siger Mirco Reimer-Elster.