Rebelske sheriffer i USA er gĂĄet i krig mod vaccinekrav og landets love

Coronapandemien har sat fokus på en bevægelse inden for politiet, som selv vælger, hvilke love og regler de vil håndhæve.

I USA vokser modstanden mod at gøre vaccination mod covid-19 til et krav for store grupper af samfundet, og på tværs af landet melder politiets sheriffer sig nu klar til ulydighed.

En af dem, sherif Mark Lamb, var helt klar i mælet, da han iført cowboyhat og skudsikker vest for godt en måned siden trådte frem i en video på de sociale medier:

Han ville aldrig nogensinde tillade, at politibetjente i hans afdeling i Pinal County, Arizona, blev pĂĄlagt krav om at lade sig vaccinere.

- Her tror vi på USA og frihed, og det kommer vi til at fortsætte med, sagde Lamb med stålsat blik.

Sheriffens video var en reaktion pĂĄ, at lokale regeringer flere steder i USA pĂĄlagde offentligt ansatte, herunder sheriffer og deres underordnede, at blive vaccineret.

Ifølge sheriffen er det tyranni og et udtryk for "svagt lederskab" , forklarede han senere i et interview med Fox News. Og Mark Lamb stod ikke alene.

Samme dag gik lokale sheriffer i Oregon og Virginia ud med enslydende budskaber, og siden er adskillige ordenshåndhævere fulgt efter.

Senest har sheriffen for Los Angeles County i denne uge slået fast, at han ikke vil tvinge sine ansatte til at lade sig stikke, selvom der i amtet fra 1. oktober er indført krav om, at alle ansatte skal være vaccineret mod covid-19.

- Emnet er blevet sĂĄ politiseret, at der er hele grupper af ansatte, som hellere lader sig afskedige end at blive vaccineret, forklarer sherif Alex Villanueva pĂĄ Facebook.

Selvbestemmende sheriffer

I Pinal County behøver sherif Mark Lamb ikke at bekymre sig om opsigelser.

Guvernøren i Arizona har nemlig underskrevet en bestemmelse, der helt afholder de lokale regeringer i delstaten fra at kunne indføre vaccinekrav.

Med andre ord har sheriffen her sat sig imod et vaccinekrav, som slet ikke findes. SĂĄ hvorfor overhovedet blande sig i debatten?

- Man skal huske den øverste del af politiet i USA er meget mere politiseret, end vi er vant til i Danmark. Sheriffer er politisk valgte, så de taler til nogle bestemte grupper, siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

Lamb er derudover et fremtrædende medlem i Constitutional Sheriffs and Peace Officers Association (CSPOA). En organisation for politiledere i USA, der anser lokale myndigheder som hævet over føderale- og delstatsmyndigheder.

De selvudråbte "forfatningssheriffer" er af den opfattelse, at sheriffen er den øverste befalingsmyndighed, og at de har både magten, retten og pligten til ikke at håndhæve love, som de personligt anser som forfatningsstridige.

Bevægelsen har fået øget synlighed under coronapandemien det seneste år, hvor adskillige sheriffer på tværs af USA har nægtet at håndhæve nedlukninger og mundbindskrav.

Heriblandt Mark Lamb.

Selvbestaltet frihedskamp

I maj sidste år fik Mark Lamb national opmærksomhed, da han stod frem i et interview på Fox News og sagde, at han ikke havde tænkt sig at håndhæve et udgangsforbud, der var indført i Arizona for at mindske coronasmitten.

Ifølge Lamb krænkede forbuddet nemlig folkets "forfatningsmæssige frihed".

- Vi er her for at beskytte folket mod, at regeringen bliver for indgribende. Vi er her for at beskytte deres rettigheder. Jeg føler, at en bestemmelse som denne, at anholde og sigte folk, var at gå for langt, sagde Lamb.

Ironisk nok blev han selv testet positiv for covid-19 en måned senere. Men det ændrede ikke hans holdning, fortalte han til New York Times.

Et skrĂĄplan

Det står ikke klart, hvor mange af de oprørske sheriffer, der har direkte tilknytning til CSPOA, eller hvor stor opbakning organisationen har på landsplan.

Dens leder, Richard Mack, har i et interview med Vice News tidligere selv hævdet, at han har "trænet" omkring 400 af landets godt 3000 sheriffer i organisationens tanker.

I en video på organisationens hjemmeside fra august vejleder Mack i, hvordan man skal modsætte sig eventuelle vaccinekrav.

- Sherifferne i dette land er i gang med at indse, at de har myndigheden til at gøre det, og at de har ansvaret for at stoppe dette tyranni, sagde Mack ifølge Vice.

Tidligere har organisationens sheriffer også markeret sig ved eksempelvis at nægte at håndhæve et våbenforbud ved valgsteder i Michigan.

- De agerer ud fra deres egen opfattelse af, hvordan forfatningen fungerer, og det er jo et kæmpe skråplan, hvis dem, der skal håndhæve lovene, sætter sig over dem eller laver deres egne, siger Mirco Reimer-Elster.

Vaccinesplid

Hele vaccinedebatten har siden i sommer fyldt meget i USA, hvor der på tværs af delstater og samfundsgrupper er store forskelle i vaccinetilslutningen.

Som konsekvens har adskillige af USA's største virksomheder indført vaccinekrav for deres ansatte, og præsident Joe Biden underskrev i september et dekret, der dikterede offentligt ansatte på føderalt niveau at lade sig vaccinere.

Hertil kommer de lokale vaccinekrav, der er indført flere steder i USA.

Det er disse krav, som har ført til ulydighed hos ordensmagten, hvor opbakningen til vaccinerne længe har været lav.

I landets største politistyrke i New York har kun to tredjedele af betjentene ladet sig stikke, selvom der siden september har været krav om, at offentligt ansatte enten er vaccineret eller lader sig teste ugentligt.

Andre steder i landet, for eksempel i Memphis og Louisville, er under halvdelen af politifolkene vaccineret.

Det samme gør sig gældende i Los Angeles, hvor kun omkring 46 procent af de ansatte i politiet i midten af september var vaccineret.

Det er også baggrunden for, at sherif Alex Villanueva ikke vil følge det lokale vaccinekrav, der trådte i kraft 1. oktober.

- Jeg vil ikke stĂĄ i en position, hvor jeg mister fem eller ti procent af min arbejdsstyrke pĂĄ grund af et vaccinekrav, siger han.

Det er netop sket i Massachusetts, hvor adskillige politifolk ifølge NPR selv har valgt at sige op, efter delstatens guvernør har indført krav om at være vaccineret inden 17. oktober, hvis ikke de vil fyres.