Udland

Dansk minister stod midt i Libanon under strømsvigt – nu efterlyser han mere hjælp

Libanon har de seneste måneder kæmpet med mangel på brændstof, hvilket har medført adskillige strømafbrydelser.

Strømmen er nu flere steder tilbage i Libanon, efter landet har været mørklagt i et døgn.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af en officiel meddelelse fra de libanesiske myndigheder

I meddelelsen står der, at hæren i Libanon har fyldt brændstof på landets to største kraftværker, der ellers var løbet tør og dermed ikke kunne levere noget strøm overhovedet.

Nedbruddet var spået til at vare flere dage, og mens det stod på, skabte det store udfordringer for den libanesiske befolkning. Særligt de fattige, som ikke har råd til private generatorer.

Det fortæller den danske udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S). Han er netop nu på tur i Jordan og Libanon for at diskutere hjælp i nærområder, og han befandt sig i Libanon under strømsvigtet.

- Jeg har besøgt områder her i Beirut i går, som er rent armod. Det er virkelig fattigdom, siger han til TV 2.

Vil have mere hjælp til Libanon

Flemming Møller Mortensen fortæller, at der det seneste døgn har været totalt mørkt i Libanon, og at han har kunnet høre generatorer alle steder.

- Folk henter dieselolie og hælder på deres generatorer, også på hotellet hvor vi bor, siger Flemming Møller Mortensen og fortsætter:

- Men dem, der ikke selv har råd til at købe brændstof, er dem, der er i klemme.

Omkring 78 procent af befolkningen i Libanon lever ifølge FN i fattigdom, mens 36 procent befinder sig under grænsen for ekstrem fattigdom.

Ifølge Flemming Møller Mortensen er Libanon da også et land "ramt af rigtig mange kriser", og mens befolkningen venter på politisk handling, stiger fattigdommen støt.

Strømsvigtet er ifølge ministeren kun med til at gøre det endnu mere tydeligt, at Danmark skal hjælpe libaneserne bedre i nærområdet.

Libaneserne er vant til det

Omfattende strømsvigt er ikke noget nyt i Libanon.

De seneste måneder har landet kæmpet med mangel på brændstof, hvilket har medført adskillige strømafbrydelser og har tvunget flere virksomheder til at lukke, skriver Sky News.

Priserne på brændstof er eksploderet, og der har været lange køer, når tankstationer i korte perioder åbnede for salg.

Flere gange har det ifølge Al Jazeera udviklet sig til voldelige konfrontationer mellem frustrerede libanesere.

Brændstofmanglen er en udløber af Libanons omfattende økonomiske krise, som tager udspring i flere årtier med korruption og mangelfuld politisk styring efter borgerkrigen.

Verdensbanken kaldte det i sommer for en af de dybeste depressioner i moderne tider, og så sent som i august advarede FN om, at brændstofkrisen i Libanon kunne udvikle sig til en humanitær katastrofe for mange tusinde mennesker i landet.