Udland

Øget magt til Kim Jong-uns søster har sat gang i spekulationer

Nordkoreas leder har ført sin egen søster helt til tops. Flere spekulerer nu i, om Kim Yo-jong bliver kørt i stilling som en potentiel arvtager.

Da Sydkoreas præsident for et par uger siden opfordrede til formelt at afslutte krigen på den koreanske halvø og slutte fred, kom svaret fra Nordkorea prompte.

Det var endnu for tidligt at tage den snak, lød afvisningen fra den nordkoreanske udenrigsminister, Ri Thae Song.

Stor var overraskelsen derfor, da der bare én dag senere kom en ny og mere imødekommende udmelding fra Nordkorea.

Ikke mindst fordi afsenderen var Kim Yo-jong, lillesøster til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Hun betegnede idéen som "beundringsværdig", men understregede, at en række betingelser skal opfyldes, før det vil være muligt at sidde ansigt til ansigt og tale om fred.

- De skal droppe deres dobbeltspil-attitude, ulogiske fordomme, dårlige vaner og den fjendtlige holdning om at retfærdiggøre egne handlinger, mens de kritiserer vores udøvelse af retten til selvforsvar, udtalte hun.

Et budskab som dette ville normalt være kommet fra Kim Jong-un selv. Men søsteren har de seneste år indtaget en stadig mere fremtrædende rolle i Nordkorea.

Og var man fortsat i tvivl om hendes plads i hierarkiet, behøvede man blot at vente en uge.

Forfremmelse sender et signal

På septembers sidste dag kom det frem, at Kim Yo-jong var blevet forfremmet til en plads i Kommissionen for Statslige Affærer – styrets øverste og mest magtfulde organ. I øvrigt som eneste kvinde.

En forfremmelse, der ikke er uden betydning, fortæller Camilla Tenna Nørup Sørensen, der er lektor på Institut for Strategi hos Forsvarsakademiet og forsker i blandt andet Nordkorea.

- Det er også et signal til andre i den nordkoreanske elite om, at Kim Jong-un anser søsteren som vigtig nok til at sidde med, og at hun har hans støtte. Så det er én, de skal respektere og lytte til.

Udnævnelsen har ikke bare cementeret Kim Yo-jongs position i magtens centrum.

Den har også givet nyt liv til spekulationer om, hvorvidt hun er ved at blive kørt i stilling som en mulig arvtager for sin bror.

Den naturlige efterfølger

Her er det nok vigtigt at understrege, at der ikke er nogen meldinger fra styret i Nordkorea om, at Kim Jong-un er på vej til at trække sig.

Men i flere år har vedholdende rygter om den nordkoreanske leders helbred ført til historier og spekulationer om, hvem der står forrest i rækken, hvis han skulle dø eller blive for syg til at lede landet.

Et af de navne, der er gået igen, er søsteren Yo-jong.

Perspektiv

Er Kim Jong-un syg?

Kim Jong-un.

Spørgsmålet er gået igen de seneste år, men styret i Nordkorea har kategorisk afvist alle rygter.

I 2014 blev Kim set halte, hvorefter han forsvandt fra offentligheden i seks uger. Da han vendte tilbage, gik han med stok. Året efter var han fraværende i 20 dage og gik glip af den vigtigste helligdag i Nordkorea.

Sidste år forsvandt han igen, og CNN rapporterede, at Kim var i "alvorlig fare efter en operation", mens fraværet også førte til rygter om hans død. I sommer blev han set med et stort plaster på baghovedet, og senest har nordkoreanerens vægttab ført til nye spekulationer.

I Nordkorea har lederskabet altid fulgt blodets bånd, og næstefter sin bror er Kim Yo-jong i dag den højest rangerede efterkommer af landets første leder, bedstefaren Kim Il-sung.

Eksperter har dog påpeget, at Kim Yo-jongs køn gør hende til en mindre sandsynlig kandidat i det patriarkalske styre.

Netop derfor bliver der også bidt mærke i hendes stadig mere fremtrædende rolle.

- Kim Jong-un har øget Kim Yo-jongs status, fastslår Shin Beom-chul, forsker ved Koreas Forskningsinstitut for National Strategi, over for nyhedsbureauet AFP.

Særligt bånd

Faktisk kendte de færreste overhovedet til søsterens eksistens indtil faren Kim Jong-ils død i 2011.

På tv-transmissionen fra begravelsen kunne man se den unge kvinde stå grædende lige bag sin bror.

Der findes meget få bekræftede oplysninger om Kim Yo-jongs opvækst, og selv hendes alder er der tvivl om.

Ifølge nogle kilder er hun født i 1987, ifølge andre er hun fra 1988 eller 1989. Sikkert synes det dog, at hun i dag er i begyndelsen af 30'erne.

Hun menes at have tilbragt det meste af barndommen i hovedstaden Pyongyang, inden hun ligesom sin storebror blev sendt på kostskole i Schweiz. Senere vendte hun tilbage til Nordkorea og læste på universitetet i Pyongyang.

- Jong-un og Yo-jong tilbragte meget af deres ensomme barndom i udlandet sammen. Jeg tror, at det var her, at de udviklede en form for kammeratskab oven på søskendekærligheden, siger Yang Moo-jin, professor ved Universitetet for Nordkoreanske Studier i Seoul, til AFP.

Efter faderens død overtog Kim Jong-un magten i Nordkorea, og i de følgende år voksede søsterens position i landet.

I magtens centrum

I 2014 blev Kim Yo-jong forfremmet til en højtstående post i Centralkomiteen i Koreas Arbejderparti, og nogle måneder senere blev det rapporteret, at hun havde overtaget flere af brorens arbejdsopgaver, mens han var på hospitalet.

Umiddelbart derefter blev hun udnævnt til vicedirektør for propaganda og agitation.

I to omgange - fra 2017 til 2019 og igen fra 2020 til 2021 - har hun siddet i partiets øverste beslutningstagende organ, det såkaldte politburo.

Første gang hun gjorde sig bemærket i omverdenen var i 2018, da hun blev det første medlem af Kim-familien til at besøge Sydkorea efter Koreakrigen. Det skete som en del af den nordkoreanske delegation ved vinter-OL, hvor de to lande deltog under fælles flag.

Kim Yo-jong mødtes med den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, og blev fotograferet sammen med USA's vicepræsident, Mike Pence, og den japanske premierminister, Shinzo Abe.

I de efterfølgende måneder voksede hendes internationale profil kun yderligere.

Henover foråret og sommeren i 2018 gennemførte Nordkorea flere fredsmøder med Sydkoreas præsident Moon, vigtige møder med det allierede Kinas præsident Xi Jinping og historiske topmøder med USA's præsident Donald Trump.

Ved samtlige lejligheder stod Kim Yo-jong ved sin brors side.

Nordkoreas nummer to

Sydkoreas efterretningstjeneste, NIS, berettede i 2020, at Kim Yo-jong nu de facto var Nordkoreas næstkommanderende.

Kim Jong-un var stadig den ubestridte øverste leder, men ifølge sydkoreanernes oplysninger havde han givet søsteren bemyndigelse til at lede "generelle statslige anliggender" for at lette sin egen arbejdsbyrde.

Blandt andet var Kim Yo-jong blevet gjort ansvarlig for Nordkoreas forhold til Sydkorea og USA.

- Vi ved meget lidt med sikkerhed om magtkonstellationer og -dynamikker i den nordkoreanske ledelse. Men der er tegn på, at hun er kommet højere op, og at hun i dag fungerer som sin brors højre hånd, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

I sin nye rolle har Kim Yo-jong markeret sig med en række skarpe kommentarer om det inter-koreanske forhold.

Helt fra start gjorde hun det klart, at hun ikke vil lade sydkoreanske provokationer stå ubesvarede. Tværtimod.

Det beviste hun, da hun sprængte en bygning i luften.

Fuldstændigt kollaps

Eksplosionen fandt sted 16. juni sidste sommer.

I ugerne op til havde sydkoreanske aktivister sendt tusindvis af flyveblade med kritik af det nordkoreanske styre ind over grænsen til Nordkorea.

Det førte til fornyede spændinger, da nordkoreanerne ikke følte, at Sydkorea gjorde nok for at stoppe provokationen.

Kim Yo-jong varslede gengældelse og udpegede konkret det diplomatiske kontor i Kaesong, der kunne blive en "tragisk scene" for et "fuldstændigt kollaps".

Kontoret blev oprettet i forbindelse med topmøderne i 2018, hvor de to landes ledere underskrev en erklæring, hvor de lovede at arbejde for gøre Korea-halvøen atomvåbenfri og indstille alle "fjendtlige handlinger".

Men dagen efter Kim Yo-jongs udtalelser blev bygningen sprængt i luften.

Nordkoreas magtkvinde havde vist, der var handling bag hendes ord.

Good cop, bad cop

Godt en uge efter eksplosionen gik Kim Jong-un ud og aflyste en varslet "militær reaktion" mod Sydkorea.

Det var en tydelig konfliktnedtrapning, og faktisk var det ikke første gang, at de to søskende udadtil havde ageret modsatrettet i forholdet til naboen mod syd.

Et par måneder forinden havde Kim Yong-jo udsendt sin første officielle erklæring, hvor hun langede ud efter Sydkoreas præsidentkontor for at kritisere Nordkoreas militære øvelser.

- Så vidt jeg ved, er sydsiden også glad for fælles militære øvelser og optaget af modbydelige handlinger som at købe ultramoderne militært hardware, sagde Kim Yo-jong.

Hun betegnede præsidentkontoret som "et brændt barn, der frygtede ild" og beskrev dets handlinger som "tåbelige".

Men bare to dage senere udsendte Kim Jong-un en venligsindet meddelelse, hvor han udtrykte sin medfølelse over covid-19-pandemien, som havde ramte Sydkorea, og understregede sit venskab med præsident Moon.

Ifølge flere Nordkorea-analytikere er der tale om en bevidst taktik, hvor Kim Yo-jong udadtil skal agere 'bad cop', mens Kim Jong-un er 'good cop'.

- På denne måde falder kommentarerne ikke direkte tilbage på ham, og han kan altid trække i land i efterfølgende erklæringer og genåbne døren til en form for diplomati, siger Korea-analytikeren Gabiela Bernal til Newsweek.

Lederpotentiale?

Kim Yo-jongs højstående position i Nordkorea har efter alt at dømme kun ladet sig gøre på grund af det blod, der løber i hendes årer.

I Nordkorea er der meget få kvinder på politiske poster, og derfor er det helt store spørgsmål, om blodets bånd er nok til, at hun vil blive accepteret som ny leder, hvis hendes bror skulle gå bort.

Nogle eksperter siger nej, andre siger ja.

- Det er i hvert fald ikke blevet mindre realistisk, i takt med at hun er kommet højre op i også det formelle hierarki. Det er svært at pege på andre, som står på spring, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Flere mandlige familiemedlemmer er ude af spillet efter at være blevet henrettet eller snigmyrdet, og blandt alternativerne er, at en højstående militærleder tager magten.

Eventuelt kan Kim Yo-jong komme til at fungere som en slags overgangsfigur, indtil Kim Jong-uns egne børn er gamle nok, vurderer Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Den nordkoreanske leders børn har været holdt skjult for offentligheden, og det er derfor sparsomt med informationer om dem. Men det forlyder, at han har tre børn, hvoraf den ældste er en dreng født i 2010.

Én ting kan blive afgørende

I mellemtiden er der én vigtig indikator, der er værd at holde øje med, argumenterer Sojin Lim, vicedirektør for Korea-studier på University of Central Lancashire, i en nylig analyse på The Conversation.

Hun skriver, at magten i Nordkorea baserer sig på en treenighed, hvor du skal have opbakningen fra både militæret, Arbejdspartiet og folket.

Analysen er, at Kim Yo-jong muligvis kan finde den nødvendige opbakning i partiet og befolkningen, men at hun modsat sin far og bror ikke har haft en position i Den Nationale Forsvarskommission:

- Hvis det skulle ske i den nærmeste fremtid, kan det måske være et tegn på, at Nordkorea forbereder sig på sin første kvindelige leder.