Udland

Modi giver Mette Frederiksen den store indiske velkomst

Det var med al tænkeligt pomp og pragt, at Mette Frederiksen (S) blev modtaget i Indiens hovedstad New Delhi. Nu skal Modi også besøge Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er blevet officielt modtaget af Indiens premierminister Narendra Modi på paladset i New Delhi i det, der bliver set som det sidste skridt i en "fuldkommen normalisering" af forholdet mellem Danmark og Indien.

Det var da også den fulde pakke, Indiens premierminister havde stillet op med, når det kommer til diplomatisk velkomst.

I en limousine flankeret af paradeklædt kavaleri ankom statsministeren til det grandiose Rashtrapati Bhavan, præsidentpaladset.

Det var fra dette sted, at det mægtige Mughal-imperium blev styret. Og fra dette palads, at Storbritanniens generalguvernør holdt en fast hånd i imperiets kronjuvel. Nu er det stedet, hvorfra det postkoloniale, samlede Indien viser sin magt og vælde.

En tæt partner for Danmark

Narendra Modi, den demokratisk valgte leder for de 1,4 milliarder indere, hilste på statsministeren med samlede håndflader, da hun trådte ud af limousinen.

Og efter en let haltende version af 'Kong Christian stod ved højen mast' fra et indisk militærorkester inspicerede Mette Frederiksen et paradekompagni fra hvert af militærets tre værn.

Sammen med Narendra Modi sagde hun herefter lidt ord til hovedsageligt den indiske presse:

- Indien er en tæt partner for Danmark, og jeg er glad for at blive modtaget af premierministeren.

- Vi ser en ambitiøs indisk regering, når det kommer til at tage ansvar for den grønne omstilling både i Indien og globalt, sagde hun.

På et efterfølgende pressemøde med Mette Frederiksen oplyser Narenda Modi, at han har accepteret en invitation til at besøge Danmark i første halvår af 2022.

Den danske statsminister siger, at hun glæder sig over, at Modi takker ja.

- Jeg er meget, meget stolt af, at du har accepteret min invitation til at besøge Danmark og København, lyder det fra den danske statsminister henvendt til Modi.

- Jeg er sikker på, at Indien har et kæmpe potentiale. Jeg ser frem til at forsætte vores samarbejde, siger Mette Frederiksen.

Nægtede at udlevere dansk statsborger

Besøget er diplomatisk set den endelige afslutning på det skibbrud, forholdet mellem Danmark og Indien led på grund af, at Danmark ikke vil udlevere Niels Holck, der i Indien er set som en terrorist.

I 10 år er der arbejdet for at normalisere forholdet, så Danmark og ikke mindst dansk erhvervsliv kan tilkæmpe sig plads på det indiske marked.

Her er der store investeringer på vej i grøn omstilling og ikke mindst bedre adgang til rent drikkevand.

I Indien er det vigtigt at være på god fod med premierministeren, der i høj grad sætter retningen i landet.

Og her kunne Mette Frederiksen ikke have håbet på mere lørdag ved den officielle velkomstceremoni.