Udland

Libanon er gået i sort – er løbet tør for brændstof

Libanons økonomiske krise har ført til mangel på brændstof. Det aktuelle nedbrud kan vare i flere dage.

Store dele af Libanon står lørdag uden strøm. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Årsagen er, at der ikke længere er nogen central strømforsyning, da landets to største kraftværker er blevet tvunget til at lukke ned efter at være løbet tør for brændstof.

En repræsentant fra den libanesiske regering fortæller til Reuters, at der er lukket fuldstændigt for forsyningen fra lørdag middag, og at det meget vel kan vare i flere dage.

Mange libanesere har private generatorer, der kører på diesel, men også de private borgere er hårdt ramt af brændstofmanglen.

Libanon har de seneste måneder kæmpet med mangel på brændstof, hvilket har medført adskillige strømafbrydelser og har tvunget flere virksomheder til at lukke, skriver Sky News.

Priserne på brændstof er eksploderet, og der har været lange køer, når tankstationer i korte perioder åbnede for salg.

Flere gange har det ifølge Al-Jazeera udviklet sig til voldelige konfrontationer mellem frustrerede libanesere.

Libaneserne er vant til det

Dan Mogensen bor lidt nord for Beirut. Han er selv en af de få heldige i landet, der lige nu har strøm, og han fortæller, at libaneserne har vænnet sig til at leve uden elektricitet.

- Problemet har været her i 35 år. Vi er vant til det. Hver gang, der kommer en ny regering, råber de højt om, at der skal komme 24 timers offentlig el i landet. Men det gør der aldrig, siger danskeren.

Ifølge ham betyder strømafbrydelserne, at befolkningen har været nødt til at ændre alle deres dagligdagsrutiner.

- Man kan ikke stole på, at supermarkedet ikke har haft strømafbrydelser i løbet af natten, eller at man selv kan holde varerne kolde, når man har købt dem, siger Dan Mogensen.

Han fastslår dog, at situationen lige nu er værre, end den plejer at være.

Normalt oplever de ikke strømafbrydelser, der varer længere end et døgn, men lige nu har flere distrikter tættere på Beirut været uden strøm i flere dage.

Han sammenligner selv den nuværende situation med, hvordan landet fungerede under borgerkrigen, der varede fra 1975 til 1990. Ifølge Dan Mogensen var forholdene bedre dengang.

- I borgerkrigen faldt der bomber, og folk valgte selv at slukke lyset, så de kunne skjule sig for bomberne. I dag er det slet ikke muligt at tænde lyset, siger Dan Mogensen.

FN udtrykte stor bekymring

Brændstofmanglen er en udløber af Libanons omfattende økonomiske krise, som tager udspring i flere årtier med korruption og forkert politisk styring efter borgerkrigen.

Omkring 78 procent af befolkningen lever ifølge FN i fattigdom, mens 36 procent befinder sig under grænsen for ekstrem fattigdom.

Verdensbanken kaldte det i sommer for en af de dybeste depressioner i moderne tider, og så sent som i august advarede FN om, at brændstofkrisen i Libanon kunne udvikle sig til en humanitær katastrofe for mange tusinder i landet.

- Jeg er dybt bekymret for brændstofkrisens betydning for adgangen til lægebehandling og vandforsyning for millioner af mennesker i Libanon. En slem situation står kun til at blive værre, medmindre der bliver fundet en løsning omgående, sagde Najat Rochdi, FN's humanitære koordinator for Libanon.

I august blev 20 personer dræbt, og 79 såret, efter en tankvogn eksploderede i det nordlige Libanon, hvor man havde opbevaret brændstof ulovligt.