Udland

Kinas præsident lover 'genforening' med Taiwan - og helst fredeligt

Xi Jinping har tidligere meldt sig klar til at tage alle midler i brug, men understreger nu, at han foretrækker en fredelig løsning.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, lover lørdag, at Taiwan vil blive genforenet med Fastlandskina.

Opgaven skal og vil blive realiseret, fastslår han i en tale på 110-årsdagen for revolutionen, der væltede det sidste kejserlige dynasti i 1911.

- Taiwans uafhængighed er den største hindring for at opnå genforeningen af moderlandet og den mest alvorlige skjulte fare for national fornyelse, siger Xi Jinping ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Siden afslutningen på den kinesiske borgerkrig i 1949 har Taiwan fungeret som et selvstændigt land, men Kina anser fortsat østaten som en kinesisk provins.

I sin tale lørdag fastslår præsident Xi, at det kinesiske folk har en "gloværdig tradition" for at modsætte sig separatisme.

- Ingen skal undervurdere det kinesiske folks store beslutsomhed, faste vilje og stærke evne til at forsvare national suverænitet og territorial integritet, siger han.

Fakta: Kina og Taiwan

Kina med det officielle navn Folkerepublikken Kina er verdens mest folkerige land med en befolkning på cirka 1,4 milliarder. Kina anser Taiwan som en kinesisk provins.

Taiwan med det officielle navn Republikken Kina består af hovedøen Taiwan samt enkelte småøer og har en befolkning på cirka 24 millioner.

Kun få lande verden over anerkender Taiwan med diplomatiske forbindelser, og særligt på grund af kinesisk modstand har landet heller ikke plads i WHO og FN.

Præsidenten understreger, at han ønsker en fredelig genforening efter devisen "ét land, to systemer", som også er implementeret i Hongkong.

Xi anlægger dermed en blødere tilgang end i sin seneste omtale af Taiwan, da han i juli lovede at "smadre" ethvert forsøg på formel uafhængighed.

I 2019 truede han direkte med at bruge magt og tage alle midler i brug for at sikre den genforening, som han kaldte for "uundgåelig".

Beder Kina stoppe chikane

Taiwan er kommet under stigende politisk og militært pres fra styret i Beijing, og alene i denne uge har Kina sendt rekordmange krigsfly ind i luftrummet over østaten.

Men i hovedstaden Taipei står politikerne fast på at forsvare landets frihed og uafhængighed.

Lørdagens tale fra Xi Jinping får derfor heller ikke en varm velkomst på den anden side af Taiwanstrædet.

Her har præsidentkontoret reageret med en udtalelse, hvor de understreger, at Taiwan er en uafhængig nation, og at Kina skal stoppe alle tanker om tvang:

- Landets fremtid hviler i det taiwanske folks hænder, lød det.

I en separat udmelding beder Taiwans politiske råd for fastlandsanliggender Kina om at "opgive sine provokerende tiltag med indtrængen, chikane og ødelæggelse".

Søndag fejrer Taiwan sin nationaldag, hvor præsident Tsai Ing-wen vil tale fra præsidentpaladset i Taipei.

Taiwan har støtte fra USA

Det kinesiske ønske om at forene Taiwan med resten af Kina går langt tilbage, og Xi Jinping har som præsident ikke sat nogen deadline for en fredelig genforening.

Men sidste år vurderede kinesiske og internationale eksperter ifølge avisen The Guardian, at Kinas militær efter flere års oprustning ville have kapaciteten til at gennemføre en invasion af Taiwan inden for få år.

Eksperterne pegede dog på slutningen af dette årti som et mere realistisk mål, måske omkring 2028.

Tidligere er 100-året for oprettelsen af Folkerepublikken Kina i 2049 blevet nævnt som en mulig deadline for den kinesiske genforening, mens andre overvejelser går på, at præsident Xi Jinping formentlig vil genindtage øen, inden han træder tilbage.

Skulle Kina gøre alvor af truslerne, mener tidligere dansk statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, at Danmark og resten af NATO bør være klar til at komme Taiwan til undsætning. Det fortalte han for nylig i TV 2-programmet 'Lippert'.

- Det skal ske militært. Der er allerede en militær forsvarsaftale mellem USA og Taiwan, hvor USA forsyner taiwanerne med våben. Derfor er der ingen tvivl om, at USA vil svare igen. Men jeg synes, at vi skal hjælpe amerikanerne. NATO og verdens demokratier må stå sammen og forsvare Taiwan.