Coronavirus

Indien tilbyder kompensation for coronadød, men familier mangler beviser

Da pandemien rasede, var der ikke tests nok til de syge. Derfor har de efterladte nu svært ved at bevise, at familiemedlemmer er døde med covid-19.

Den indiske regering har besluttet at give en økonomisk kompensation til de familier, der har mistet en af deres kære til covid-19.

Hundredetusindvis har i alt mistet livet med virussen i Indien, så der er tale om store beløb, og det i sig selv har allerede skabt stor debat i landet.

Men nu dukker endnu en udfordring op ved kompensationsprogrammet.

Da det stod allerværst til, var der nemlig hverken plads på hospitalerne, ilt nok eller adgang til at blive testet, og derfor har mange nu svært ved at bevise, at deres familiemedlem rent faktisk var smittet med coronavirus, inden han eller hun døde.

- Folk lå på gulvene

I foråret brød anden bølge ud for fuld alvor i Indien, og på kun to måneder steg dødstallet til over det dobbelte.

Hospitalerne var fyldt til randen med covidpatienter, der havde brug for hjælp til at trække vejret. For den 33-årige Ankit Srivastava betød det, at han måtte gå fra hospital til hospital i den indiske by Varanasi for at få hjælp til sin coronasyge mor.

- De fortalte os, at det var slemt alle steder, og at folk lå på gulvene, og at der ingen sengepladser var, siger han til CNN.

Inden moren overhovedet kunne komme i nærheden af en test, døde hun.

De 50.000 rupier (knap 4300 kroner) i kompensation, som den indiske regering har lovet, at "ingen familier vil blive snydt for", bliver derfor svære for Ankit Srivastava at få, og desuden er reglerne for ansøgning stadig uklare.

De 50.000 rupier er for en stor del af inderne mere end en halv årsindkomst.

Foruden den sparsomme adgang til coronatests kan det også være et problem for de efterladte, at der i mange dødsattester står angivet, at patienten er død af "lungekollaps", "respiratoriske sygdomme" og "hjertestop" – mens covid-19 ikke er nævnt.

Dødstal kan være langt højere

Indien - der er hjem for flere end 1,3 millarder mennesker - har haft knap 34 millioner smittetilfælde under pandemien, viser tal fra Johns Hopkins University.

450.000 af dem har mistet livet med virussen.

Men det egentlige dødstal menes at være langt højere. Faktisk vurderer et amerikansk analysecenter, at mellem 3,5 og 5 millioner yderligere personer har mistet livet med virussen, end det officielt lyder.

Den indiske regering har dog flere gange benægtet, at der skulle være problemer med de officielle tal.