Udland

I Texas begyndte de igen at foretage aborter – 48 timer senere måtte de ikke alligevel

Antallet af henvendelser fra kvinder steg med det samme, men lettelsen var kortvarig, lyder det fra abortklinik.

Tidligere i år blev USA's strengeste abortlovgivning indført i delstaten Texas til stor debat og forargelse.

For to dage siden blev den så sat midlertidigt på pause, mens den bliver afprøvet ved domstolene. En række abortklinikker slog derfor igen dørene op for kvinderne og udførte aborter efter sjette graviditetsuge – noget, der ellers ifølge den nye lovgivning er strengt forbudt.

Men der skulle ikke gå længe, før lettelsen blev erstattet af frustration.

Den midlertidige pause på abortforbuddet er nemlig netop blevet trukket tilbage igen – kun små 48 timer efter den spredte håb blandt mange af statens kvinder.

"Ekstremt" forbud

Den texanske lovgivning – der er blevet kaldt den mest konservative og restriktive i USA – forbyder abort efter sjette graviditetsuge. Graviditet efter voldtægt og incest ikke er undtaget.

Desuden belønner lovgivningen ganske almindelige mennesker med op til 10.000 dollars – eller knap 65.000 kroner – hvis de lykkes med at sagsøge personer, der har assisteret med aborter efter sjette uge.

USA's præsident, Joe Biden, opfordrede så sent som i sidste uge til, at den strikse lovgivning blev droppet igen. Han har både kaldt abortforbuddet for "ekstremt" og "forfærdeligt" for kvinders rettigheder.

Beslutningen om at sætte forbuddet på pause blev truffet af en føderal dommer, men den har en appeldomstol altså nu valgt at omgøre. Dermed har Texas igen retten på sin side, når det kommer til at håndhæve abortforbuddet.

Næste skridt i sagen sker tirsdag, hvor det amerikanske justitsministerium udkommer med en rapport om netop abortlovgivningen i Texas.

Håb – men også desperation

Hos Whole Woman's Health, der driver fire abortklinikker i delstaten, siger grundlæggeren Amy Hagstrom Miller, at antallet af kvinder, der har henvendt sig til klinikkerne, er steget støt de seneste dage.

- Der er rent faktisk håb fra patienterne og personalets side. Der er også en lille smule desperation i det håb. Folk ved, at den her mulighed kan være meget kortvarig, sagde hun ifølge BBC, netop som abort midlertidigt var blevet lovliggjort igen.

En lang række klinikker har dog undladt at tilbyde hjælp til abort de seneste to dage, fordi de frygter at blive sagsøgt og påkrævet at betale store bøder, hvis de bliver opdaget i at have foretaget aborter.