Udland

Danmarks forhold til Indien var iskoldt, men nu hænger plakater med Mette F. rundt omkring i New Delhi

En diplomatisk krise mellem Danmark og Indien startede for over 20 år siden, men noget tyder på, at det anspændte forhold er ved at løsne op.

Det var med den helt store kavalkade, statsminister Mette Frederiksen (S) blev modtaget, da hun lørdag mødtes med den indiske premierminister, Narendra Modi, i New Delhi.

Under mødet skulle de to ministre drøfte grøn omstilling, efter Danmark og Indien sidste år indgik et grønt strategisk partnerskab.

Besøget bliver opfattet som den endelige afslutning på en diplomatisk krise mellem de to lande, som har varet i over 20 år.

Men hvordan gik forholdet fra at være iskoldt til venskabeligt?

Baggrunden for krisen er en mand fra Aars, som hedder Niels Holck. Han var i 1995 involveret i våbennedkastning til en oprørsgruppe i den indiske delstat Vestbengalen.

Niels Holck rejste efterfølgende tilbage til Danmark, og derefter forsøgte Indien gentagne gange at hente ham til landet for at retsforfølge ham.

Landet anmodede første gang om udlevering af Holck, efter den danske lovgivning på området blev ændret i 2002.

Det betød, at Danmark åbnede for muligheden for at udlevere egne statsborgere til lande uden for Norden.

Anmodningen blev dog afvist, da man fra dansk side vurderede, der ville være risiko for, at Holck kunne blive udsat for tortur, hvis man sendte ham til Indien.

Det udløste en diplomatisk krise, som også kunne ses på økonomien, idet Danmarks eksport til Indien styrtdykkede.

Accept fra indernes side

Siden da har blandt andre tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen mødtes med Narendra Modi i håb om at gøre den kølige luft varmere.

Første gang de mødtes var i april 2018, hvor Niels Holck-sagen ifølge Lars Løkke Rasmussen blev drøftet, og stemningen tøet op.

Mødet har handlet om venskab, partnerskab og den grønne omstilling

TV 2s korrespondent Divya Das

Selvom statsminister Mette Frederiksen lørdag blev modtaget i festlige omgivelser, er Holck-sagen ikke glemt, men parkeret.

Det fortæller TV 2s korrespondent Divya Das, som befinder sig i New Delhi.

Hun fornemmer en accept fra indisk side af, at sagen om udlevering ligger hos de danske domstole, og at hverken politikerne eller den danske regering blander sig.

- Inderne har et eller andet sted accepteret, at det er sådan, det er, og at det ikke skal forstyrre den dialog, der er mellem Danmark og Indien, fortæller Divya Das.

Det er ifølge hende heller ikke en sag, som er blevet drøftet under statsministerens tur, ligesom det heller ikke er noget, inderne har ønsket, der skulle bringes op under mødet.

- Mødet har handlet om venskab, partnerskab og den grønne omstilling.

Plakater af Mette Frederiksen

Lignende toner lød fra Mette Frederiksen, da hun sammen med Modi lørdag holdt pressemøde.

- Indien er en tæt partner for Danmark, og jeg er glad for at blive modtaget af premierministeren, sagde statsministeren.

Hun tilføjede, at samarbejdet mellem Indien og Danmark "er et godt eksempel på, hvordan grøn vækst og overgang til grøn energi kan sameksistere".

Et rammende billede på det spirende venskab mellem de to lande er, at der i anledning af Mette Frederiksens besøg er hængt plakater op af hende rundt omkring i den indiske hovedstad.

På plakaterne står der "velkommen" på dansk og hindi, og nogle steder vajer Dannebrog side om side med det indiske flag.

- Det bliver hyldet og fejret, at den danske statsminister er på besøg, fortæller Divya Das.

- Det kan potentielt blive stort

Det gode samarbejde er ifølge korrespondenten et resultat af "benhårdt, diplomatisk arbejde" mellem de to lande, og så er der også en interesse fra begge parter i at nå hinanden.

Indien er interesserede i at få fingrene i dansk teknologi til den grønne omstilling. Og for Danmark ligger interessen i at få adgang til det kæmpestore marked, som Indien med sine 1,4 milliarder indbyggere er.

- Det er en potentiel guldgrube for danske virksomheder, siger Divya Das.

Der er ifølge hende allerede en række danske virksomheder, som har indgået aftaler med indiske virksomheder, og danske universiteter har lavet aftaler med forskningsinstitutter i Indien, som skal forske videre indenfor grøn teknologi.

- Vi taler stadig i en lille skala. Men jeg tror, missionen for den danske statsminister er, at det her potentielt kan blive stort, lyder det.

Divya Das beskriver, at dialogen mellem de to lande, som i mange år har været iskold, nu er blevet "decideret varm".

Et forhold, der potentielt kan være danske arbejdspladser og penge i.