Udland

Polen udfordrer EU, og ordet "Polexit" bliver nævnt hele tiden

Polens forfatningsdomstol siger, at landet ikke behøver at følge afgørelser fra EU-domstolen. EU svarer igen ved at tilbageholde milliarder af kroner.

En afgørelse fra den polske forfatningsdomstol har skabt bestyrtelse i hele EU-systemet.

Afgørelsen slår fast, at Polen ikke behøver at følge EU-retten, fordi den ikke står over den polske forfatning.

Den polske forfatningsdomstol offentliggjorde sin afgørelse torsdag aften, og siden har europæiske politikere og EU-embedsmænd stået i kø for at udtrykke deres bekymring:

- Den polske regering leger med ilden, siger for eksempel Luxembourgs udenrigsminister, Jean Asselborn, mens den franske europaminister, Clement Beaune, kalder situationen for "meget alvorlig":

- Faktisk er der en reel risiko for, at Polen forlader EU, siger den franske minister.

Reaktionerne er så markante, at man i EU nu åbent taler om begrebet "Polexit".

Det er et ord, der er en variant af det kendte ord Brexit, men som dækker over et muligt polsk farvel til EU, fortæller Lykke Friis fra Tænketanken Europa til TV 2:

- Det er dybest set en krigserklæring fra Polens side. De vil godt være med i det politiske samarbejde, de vil også gerne modtage økonomisk støtte, men de ønsker ikke at overholde spillereglerne. Det kan man naturligvis ikke, siger Lykke Friis.

Forfatningen står øverst

Afgørelsen fra den polske Forfatningsdomstol, der blev truffet med stemmetallet 12 mod 2, siger, at visse dele af EU’s lovgivning er "uforenelige" med den polske forfatning.

Samtidigt siger den polske domstol, at der er EU-institutioner, der "går ud over deres beføjelser":

- EU-Domstolens forsøg på at involvere sig i Polens retlige mekanismer er en overtrædelse af de regler, der prioriterer forfatningen, siger chefdommer Julia Przylebska til nyhedsbureauet AFP.

Forfatningsdomstolens afgørelse har fået opbakning fra Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), der længe har været i gang med et opgør med både den polske dommerstand og EU.

Men også internt i Polen er der kritik:

- Afgørelsen er et meget alvorligt skridt, der fjerner os fra de principper om lovgivning, retfærdighed og retsstat, der er standarden i EU, siger formanden for det polske Senat, Tomasz Grodzki.

Perspektiv

Polens opgør med dommerne

Demonstration til støtte for kritisk dommer foran den polske højesteret i sommeren 2020.

Polens regeringsparti, PiS, har flere gange været på kollisionskurs med EU i spørgsmål om domstolenes uafhængighed, rettigheder for homoseksuelle og pressefrihed.

Særligt spørgsmålet om de polske domstole har skabt konflikt.

Den polske regering har ændret reglerne for, hvordan polske dommere kan udnævnes, forflyttes og blive sendt på pension – og hvordan de kan blive straffet af en disciplinærdomstol for de domme, som de afsiger.

PiS kalder reglerne et opgør med dommere, der har siddet siden kommunisttiden. Men mange polske dommere mener – med opbakning fra EU – at regeringen forsøger at sikre sig en urimelig kontrol med domstolene.

Den slags kritik kan den polske regering tage nogenlunde roligt, eftersom regeringspartiet PiS er suverænt det største parti Polen. Værre er det for PiS, at flertallet af den polske befolkning er meget EU-positiv, fortæller Lykke Friis.

- Regeringen er i et dilemma, eftersom et stort flertal i befolkningen bakker op om EU, siger hun.

Tilbageholder milliarder

Men så er der det med pengene.

Polen står til at modtage 36 milliarder euro som landets del af EU’s enorme genopretningspakke, der skal bringe EU’s medlemslande nogenlunde helskindet gennem coronakrisen.

Men EU-Kommissionen har indtil videre nægtet at udbetale penge til Polen, så længe Polen ikke vil indordne sig under EU’s retsprincipper og principper om domstolenes uafhængighed.

- Som en repræsentant for De Grønne i Tyskland har udtrykt det valg, som Polen står overfor: "EU er et værdifællesskab, det er ikke bare en bankautomat", siger Lykke Friis.

Polen og EU forhandler allerede om, hvilke indrømmelser Polen skal give, før EU vil begynde at udbetale milliarderne fra genopretningspakken.