Taliban i Afghanistan

Taliban har ikke betalt elregningen – nu risikerer Afghanistan at gå i sort

Afghanistan får 78 procent af sit elforbrug fra nabolande. Nu truer landene med at afbryde strømforsyningen.

Taliban kan ikke betale elregningen og beder nu FN om hjælp til at betale et udestående på 670 millioner kroner.

De nye magthavere i Afghanistan har ikke betalt deres nabolande for el siden midt i august, da oprørsbevægelsen satte sig på magten i landet.

Det skriver mediet Bloomberg.

Afghanistan får 78 procent af sit elforbrug fra lande som Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan. Nu truer landene med at afbryde strømforsyningen, hvis ikke Taliban betaler regningen.

Taliban-officer leder elselskab

Det skyldige beløb lyder lige nu på 398 millioner kroner, men falder betalingen ikke inden for få dage, stiger beløbet til godt 545 millioner kroner.

Normalt betaler Afghanistan mellem 128 og 160 millioner kroner om måneden til nabolandene, men betalingerne stoppede, da regeringen flygtede, og Taliban overtog magten.

Det er en af oprørsgruppens officerer Safiullah Ahmadzai, som nu har overtaget styringen af Afghanistans statslige elselskab, DABS.

DABS anslås at have en egenkapital på omkring 250 millioner kroner. Ifølge selskabets tidligere direktør har Taliban nægtet at bruge pengene på at betale de forfaldne elregninger.

Har bedt FN om hjælp

I stedet har DABS bedt FN-organisationen UNAMA om et bidrag til at betale de mange millioner, så indbyggerne i landet ikke skal gå vinteren i møde uden elektricitet.

- Vi har bedt UNAMA i Kabul om at hjælpe Afghanistans befolkning med at betale landets elleverandører som en del af den humanitære hjælp, siger Safiullah Ahmadzai ifølge Al Jazeera.

FN har endnu ikke svaret på forespørgslen fra direktøren for det statslige elselskab.

Ifølge Safiullah Ahmadzai har kun 38 procent af Afghanistans befolkning adgang til elektricitet i hjemmet.

I kontakt med nabolande

Taliban-regeringen oplyser – modsat forlydenderne fra den tidligere direktør for elselskabet – at den har tænkt sig at betale den forfaldne elregning, med eller uden hjælp fra FN.

Derfor har de nye magthavere kontaktet nabolandene og opfordret dem til ikke at slukke for strømmen.

- Vi har et godt forhold til dem og forventer ikke, at de stopper med at levere strøm til os, siger Safiullah Ahmadzai til Al Jazeera.

Siden Taliban overtog magten i Afghanistan 15. august, har det statslige elselskab haft svært ved at inddrive penge fra borgerne på grund af den usikre sikkerhedssituation og den pressede økonomiske situation.