Udland

De tre kvinder fra Syrien bliver de sidste, siger Mette Frederiksen

Kurderne kritiserer, at der ikke bliver hentet flere kvinder og børn hjem. - Det er en tikkende bombe, siger de kurdiske selvstyremyndigheder.

Onsdag var det rejsedag for 17 danskere, der i flere år har været tilbageholdt i fangelejren al-Roj i det kurdiske selvstyreområde i Syrien.

De tre kvinder og 14 mindreårige børn er nu tilbage i Danmark, hvor de tre mødre er blevet varetægtsfængslet, sigtet for fremme af terrorvirksomhed og for at være rejst til Islamisk Stats område i Syrien.

Men dermed er det også slut med at hente kvinder fra de kurdiske fangelejre til Danmark, sagde statsminister Mette Frederiksen torsdag.

Der sidder stadig fire kvinder og fem børn med tilknytning til Danmark i lejrene.

Men disse kvinder har fået frataget deres danske statsborgerskab, og har nu statsborgerskab i henholdsvis Marokko, Iran og Somalia og skal ifølge statsministeren ikke have lov til at komme til Danmark.

De fem børn kan derimod godt få lov til at komme til Danmark, men kun hvis deres mødre lader dem rejse alene.

- Vi har tilbudt at evakuere børnene, men det er jo så forældrenes beslutning, hvis ikke vi får lov til at hjælpe de pågældende børn, siger Mette Frederiksen.

Disse børns fortsatte tilstedeværelse i dette område vil skabe en ny generation af terrorister, som næres af ønsket om hævn

AbdulKarim Omar, udenrigsansvarlig i det kurdiske selvstyre i Syrien

En af de fire kvinder har over for TV 2 pure afvist, at hendes børn skal til Danmark uden hende.

- En mor kan aldrig opgive sine børn frivilligt, så nej, det gør jeg ikke, siger den 32-årige kvinde til TV 2, der har mødt hende i den kurdiskkontrollerede fangelejr i det nordøstlige Syrien.

TV 2 kender kvindens identitet, men her optræder hun anonymt af hensyn til sin egen og børnenes sikkerhed.

Dermed ser det ud til, at i hvert fald nogle af de tilbageblevne danske børn må blive i fangelejrene.

Og det er et alvorligt svigt, siger en repræsentant for det kurdiske selvstyre.

- Disse børns fortsatte tilstedeværelse i dette område vil skabe en ny generation af terrorister, som næres af ønsket om hævn. Derfor er vi overbeviste om, at enhver stat skal tage ansvar for deres borgere, siger Abdul Karim Omar, der er udenrigsansvarlig i det kurdiske selvstyre i Syrien, til TV 2.

Dobbelt statsborgerskab

Det har været muligt for Danmark at tage statsborgerskabet fra de fire tilbageblevne kvinder, fordi de har haft dobbelt statsborgerskab og dermed ikke er gjort statsløse, efter at de har mistet deres danske statsborgerskab.

Men ifølge den udenrigsansvarlige i det kurdiske selvstyreområde er det at fralægge sig ansvaret for kvindernes skæbne.

- Fratagelsen af disse borgeres statsborgerskab betyder ikke, at dette løser problemet, siger Abdul Karim Omar.

Danmark bør også hjemtage de borgere, som har fået frataget deres danske statsborgerskab. Sådan lyder opfordringen fra det kurdiske selvstyre i Syrien, der har hjulpet med gårsdagens evakueringer. Video: Anders Masannek

Det betyder bare, at lande som Danmark efterlader kurderne med problemet:

- Det er en tikkende bombe, der ligger og lurer under selvstyreområderne. Vi ved ikke, hvornår den vil eksplodere. Og hvis den gør, så får det store konsekvenser for os og for det internationale samfund, siger han til TV 2.

48 tyskere og danskere

Kurderne oplyser, at der i de to store fangelejre for kvinder med tilknytning til Islamisk Stat (IS) nu befinder sig 11.000 kvinder og børn fra 55 lande verden over.

Dertil kommer nogenlunde samme antal kvinder og børn, der kommer fra nærområdet - det vil sige Syrien og Irak.

Af de 11.000 kvinder og børn med udenlandsk baggrund er kun nogle få hundrede blevet sendt tilbage til deres hjemlande.

Onsdag blev det tal altså lidt højere, da Danmark og Tyskland i en fælles aktion hentede 48 af deres statsborgere ud af lejrene.

For Danmarks vedkommende var det altså tre kvinder og 14 børn, for Tysklands vedkommende var det otte kvinder og 23 børn.

De fire kvinder med dansk tilknytning klynger sig stadig til håbet om, at tallet for Danmarks vedkommende kan nå at blive højere - trods statsminister Mette Frederiksens kategoriske udmelding torsdag.

- Jeg håber de ombestemmer sig. At de vil give os en chance til. Hvis ikke for os, så for børnenes skyld, siger den 32-årige kvinde til TV 2.