Udland

Berømt selfiegorilla død i armene på sin ven: - Jeg elskede hende som mit barn

Gorillaen Ndakasi blev fundet ved sin mors livløse krop, da hun kun var to måneder gammel.

Tirsdag tog den 14-årige gorilla Ndakasi sit sidste åndedræt i armene på en livslang ven.

Jeg har været stolt af at kunne kalde Ndakasi min ven

Andre Bauma, parkmedarbejder i Virunga National Park

I Virunga National Park i Congo sad parkmedarbejderen Andre Bauma med Ndasaki til det allersidste, og for nylig kunne nationalparken så med sorg meddele, at gorillaen var død efter længere tids sygdom.

- Jeg har været stolt af at kunne kalde Ndakasi min ven. Jeg elskede hende som mit barn, og hendes glade personlighed gav mig et smil på læben, hver gang jeg interagerede med hende, lyder det fra Andre Bauma efter afskeden med Ndakasi.

Verdenskendt for gorillaselfie

I 2019 blev Ndakasi for alvor verdensberømt, da hun sammen med en anden hungorilla dukkede op i baggrunden på et selfie af en parkmedarbejder.

- Endnu en dag på kontoret, skrev manden bag billedet, Mathieu Shamavu, dengang.

På billedet står de to hunner med rank ryg og ser direkte ind i linsen, som om de aldrig havde lavet andet. Billedet blev delt over 5000 gange og liket af flere end 17.000.

Men inden Ndakasi blev en rank gorilla med et liv i nationalparken, led hun en trist skæbne.

Som kun to måneder gammel blev hun nemlig fundet i det fri, trykket helt ind til sin mors livløse krop. Moren var blevet skudt og dræbt af bevæbnede militser. Andre Bauma var en af de parkmedarbejdere, der tog sig af den forældreløse gorilla og gav hende et nyt liv.

På et redningscenter holdt han den lille gorilla ind til sin bare overkrop hele natten for at give hende varme og tryghed. Selvom hun overlevede, var hun for traumatiseret og alene til at blive sendt tilbage i det fri, og det blev begyndelsen på et 14 år langt liv i naturparken blandt andre forældreløse bjerggorillaer.

En truet art er vokset

I 2007 da Ndakasis mor blev dræbt, måtte myndighederne i Congo gribe ind, efter at en omfattende massakre af gorillaer havde fundet sted.

På daværende tidspunkt var arten truet og i stor fare, men med en styrket indsats i området er bestanden af bjerggorillaer steget.