Udland

Zuckerberg forsvarer sig mod anklager fra whistleblower

Sociale mediers indflydelse på unge mennesker er en topprioritet hos Facebook, lyder det for grundlægger Mark Zuckerberg efter kritik.

Det har været "noget af en uge" for Facebooks administrerende direktør og grundlægger, Mark Zuckerberg.

Sådan karakteriserer han selv den seneste tid i en besked sendt ud til virksomhedens ansatte, og som han nu også har delt på Facebook.

Mandag oplevede Facebook sit værste nedbrud siden 2008. Tirsdag vidnede den tidligere Facebook-medarbejder Frances Haugen i en høring i den amerikanske kongres efter alvorlige anklager mod sin tidligere arbejdsplads. Det samme gjorde Facebook-grundlæggeren selv.

I opslaget på Facebook, der blev delt kort tid efter høringen i kongressen, adresserer Mark Zuckerberg det alvorlige nedbrud, og samtidig reagerer han på whistleblowerens vidnesbyrd.

- På et helt grundlæggende niveau tror jeg, at de fleste af os bare ikke genkender det falske billede af virksomheden, der er blevet malet, skriver han.

Frances Haugen har blandt andet anklaget virksomheden for at være klar over, at deres algoritme ikke bare prioriterer "hadefuldt" indhold til brugerne, men også er klar over, at deres tjenester heriblandt Instagram er direkte skadelige for brugerne - primært børn og unge og i særlig grad unge piger.

Mark Zuckerberg mener dog ikke, at Haugens beskrivelse afspejler den virksomhed, som han står i spidsen for.

- Vi bekymrer os dybt om spørgsmål som sikkerhed, velvære og mental sundhed. Det er hårdt at skulle følge med i en dækning, der giver et misvisende billede af vores arbejde og motiver, skriver Zuckerberg i blogindlægget.

- Mange af påstandene giver ingen mening.

Senatorer tordnede mod Facebook

Ved gårsdagens høringer rettede senatorerne skarp kritik mod Facebook og dens grundlægger.

- Her er min besked til Mark Zuckerberg. Den tid, hvor du kunne invadere vores privatliv, fremme giftigt indhold og tage vores børn og teenagere som bytte, er slut, sagde den demokratiske senator Ed Markey.

Han sagde desuden, at USA står i gæld til Frances Haugen, som har lækket ellers utilgængelige informationer til The Wall Street Journal.

- Du er en moderne amerikansk helt, der advarer os om, hvad der sker. Det er meget modigt, og vores nation skylder dig en kæmpe tak.

Fejlkarakterisering

I Mark Zuckerbergs opslag på Facebook fokuserer han på den lækkede interne undersøgelse, som ifølge Frances Haugen er blevet forsøgt hemmeligholdt for at undgå at blive ramt af nye regler og love fra politisk side.

Han kalder den måde, som undersøgelsen er blevet beskrevet på, for en "fejlkarakterisering".

- Mange teenagere, som vi hører fra, føler, at Instagram hjælper dem, når de slås med de problemer, som teenagere altid har stået over for, skriver han.

Mark Zuckerberg stiller sig undrende over en række af anklagerne mod virksomheden, som han i sit opslag besvarer med en række modspørgsmål:

- Hvis vi ønskede at ignorere undersøgelser, hvorfor ville vi så oprette markedsførende undersøgelser for at forstå disse vigtige problematikker i første omgang?

- Hvis vi ikke bekymrede os om at bekæmpe skadeligt indhold, hvorfor har vi så ansat så mange flere mennesker dedikerede til netop det end nogen anden virksomhed i vores branche - selv dem større end os?

- Hvis vi ønskede at skjule vores resultater, hvorfor har vi så oprettet en markedsførende standard for åbenhed og transparens omkring, hvad vi laver?

- Og hvis sociale medier var ansvarlige for at polarisere samfund, som de anklages for at være, hvorfor ser vi så polariseringen stige i USA, mens den er stabil og i mange lande faldene på trods af tilsvarende heftig brug af sociale medier rundt om i verden?

Efter tirsdagens høring har både demokratiske og republikanske senatorer været ude at sige, at de kræver forandringer for Facebook i kølvandet på whistleblowerens afsløringer.

Du kan læse hele Mark Zuckerbergs opslag her: