Udland

USA henretter udviklingshæmmet mand trods appel fra paven

Trods flere appeller om at redde Ernest Johnsons liv blev den udviklingshæmmede mand henrettet tirsdag.

Myndighederne i den amerikanske delstat Missouri henrettede tirsdag en 61-årig sort mand, som var dømt for tre drab.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det her var ikke retfærdighed. Det var ondskab

Cori Bush, kongresmedlem i den amerikanske delstat Missouri

Henrettelsen skete, efter at mandens advokater, flere politikere og endda pave Frans forsøgte at få dødsdommen omstødt med den begrundelse, at manden var udviklingshæmmet.

Det tog ni minutter at dø

I et forsøg på at røve en dagligvarebutik i 1994 dræbte Ernest Johnson tre ansatte. Det resulterede i, at han i 1995 blev dømt til døden.

Ernest Johnson blev henrettet med en dødelig indsprøjtning. Under henrettelsen var fire af hans ofres pårørende til stede samt Johnsons familiemedlemmer og advokat.

Han blev erklæret død klokken 18.11 lokal tid – ni minutter efter han modtog indsprøjtningen.

Før sin død havde Johnson i en håndskrevet besked undskyldt for sine kriminelle handlinger og takket sine familie, venner og advokater for deres støtte.

IQ på 67

Ernest Johnsons advokater havde kæmpet for at omstøde henrettelsen. Til USA's højesteret forklarede de, at deres klient i adskillige IQ-tests havde scoret omkring 67, hvilket indikerer en lettere grad af mental retardering.

Ifølge advokaterne var Johnsons mor og bror også udviklingshæmmede. Derudover har advokaterne tidligere udtalt, at Ernest Johnson blev født med alkoholsyndrom som følge af morens indtag af alkohol under graviditeten.

BBC skriver, at Ernest Johnsons intellektuelle kapacitet var på størrelse med et barns, og at han kun var i stand til at læse på 3. klasses niveau. Han har siden 2008 manglet en femtedel af sin hjerne, efter at han fik opereret en hjernesvulst væk.

Flere amerikanske medier har kastet lys på sagen og sat spørgsmålstegn ved, om det er acceptabelt at henrette et udviklingshæmmet menneske.

Blandt modstanderne af henrettelsen er flere aktivister og to kongresmedlemmer i Missouri, som opfordrede Missouris guvernør, Mike Parson, til at skåne Ernest Johnsons liv.

- Det her var ikke retfærdighed. Det var ondskab, skrev kongresmedlemmet Cori Bush på Twitter efter henrettelsen.

Paven kunne ikke redde ham

Sagen nåede også ud over USA's grænser.

Vatikanet sendte på vegne af pave Frans en anmodning til guvernøren om at standse henrettelsen.

- Denne anmodning baserer sig ikke udelukkende på hr. Johnsons tvivlsomme intellektuelle kapacitet, stod der i brevet fra Vatikanet til guvernøren.

- Hans hellighed ønsker snarere, at De forholder Dem til hr. Johnsons menneskelighed og alle menneskers hellige ret til livet.

Appellerne fra aktivisterne og pave Frans blev dog afvist af guvernør Mike Parson.

- Beviserne har vist, at hr. Johnson gjorde sig umage med at planlægge og skjule sin forbrydelse. Tre nævningeting har set på hr. Johnsons sag og anbefalet en dødsdom, sagde Mike Parson mandag i en udtalelse.

Under henrettelsen var 59 demonstranter mødt op foran fængslet, hvor Ernest Johnson mistede livet.

Han er den første amerikaner, som er blevet henrettet i staten Missouri siden maj 2020. I USA er han den syvende henrettede person i år, oplyser det amerikanske informationscenter for dødsstraf ifølge BBC.