Udland

Kina kan være klar til at invadere Taiwan om få år, advarer minister

Mandag sendte Kina 56 krigsfly ind over den del af luftrummet, der er en del af Taiwans zone. Det er ny rekord.

Kina vil være i stand til en ”fuldkommen” invasion af Taiwan allerede i 2025.

Sådan lyder en konkret trusselsvurdering fra den taiwanesiske forsvarsminister ifølge The Guardian.

Med hensyn til at udføre et angreb på Taiwan, så har Kina allerede kapaciteten i dag

Chiu Kuo-cheng, Taiwans forsvarsminister

Udmeldingen kommer kun to dage efter, at rekordmange kinesiske krigsfly fløj ind i den del af luftrummet, som østaten Taiwan anser for at være en del af sin nationale luftforsvarszone.

- Med hensyn til at udføre et angreb på Taiwan, så har Kina allerede kapaciteten i dag, siger forsvarsminister Chiu Kuo-cheng onsdag, og tilføjer:

- Prisen for at angribe Taiwan er for høj for Kina nu, men den vil blive lavere i de kommende år.

Taiwan er klar til at forsvare sig

Mandag sendte Kina 56 krigsfly ind over den del af luftrummet, der er en del af Taiwans zone. Det er ny rekord.

Lørdag i sidste uge fløj 39 krigsfly ind i zonen - den hidtidige rekord for krænkelser af zonen på en enkelt dag.

Ifølge Taiwans forsvarsministerium har Kina siden 1. oktober i år sendt 150 krigsfly ind i luftidentifikationszonen, kaldet ADIZ.

Fakta: Kina og Taiwan

Kina med det officielle navn Folkerepublikken Kina er verdens mest folkerige land med en befolkning på cirka 1,4 milliarder. Kina anser Taiwan som en kinesisk provins.

Taiwan med det officielle navn Republikken Kina består af hovedøen Taiwan samt enkelte småøer og har en befolkning på cirka 24 millioner.

Kun få lande verden over anerkender Taiwan med diplomatiske forbindelser, og særligt på grund af kinesisk modstand har landet heller ikke plads i WHO og FN.

Den lille østat er klar til at forsvare sig, hvis den mægtige nabo skulle finde på at invadere.

- Vi vil forberede os militært. Hvis vi bliver tvunget til at kæmpe, vil vi stå klar ved frontlinjen, siger forsvarsminister Chiu Kuo-cheng onsdag efter et møde i parlamentet.

Chiu tilføjer, at de nuværende spændinger mellem Kina og Taiwan er de mest seriøse i de 40 år, han har været tilknyttet militæret.

USA har advaret Kina

Søndag advarede USA's udenrigsministerium Kina og bad styret i Beijing om at stoppe provokationerne mod Taiwan.

- USA er meget bekymret for Kinas provokerende militære aktiviteter nær Taiwan, hvilket er destabiliserende, giver risiko for fejlbedømmelser og underminerer fred og stabilitet, hed det i en erklæring fra amerikanerne.

Siden afslutningen på den kinesiske borgerkrig i 1949 har Taiwan i praksis fungeret som et selvstændigt land, men bliver af regeringen i Beijing officielt betragtet som en del af Kina.

Derfor ser Kina ikke overraskende helt anderledes på de tiltagende overflyvninger. Søndag skrev den regimevenlige avis Global Times således:

- Kinas Folkehær har gjort et fantastisk stykke arbejde. Dette kan ses som en slags nationaldagsparade i Taiwanstrædet, en parade, der plejede at blive holdt på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Det er en klar og umiskendelig kinesisk suverænitetserklæring over øen.

Tiltagende aggressioner

De kinesiske aggressioner over for østaten har stået på i årtier, men er taget til i styrke de senere år.

Kinas Kommunistiske Parti har forpligtet sig selv til at "forene" Kina, og det er derfor ikke en mulighed for kineserne at tillade Taiwan at blive et uafhængigt land.

Så sent som i 2019 fastslog den kinesiske præsident, Xi Jinping, i en tale, at en genforening mellem Taiwan og Kina er "uundgåelig".

- Kina skal og vil blive forenet. Vi giver ingen løfter om at afstå fra brugen af magt, og forbeholder os muligheden for at tage alle midler i brug, lød det.