Coronavirus

Forskere finder mulig årsag til 'corona-tæer'

Forskere håber, at studie vil gøre det nemmere at forstå og dermed behandle de ubehagelige symptomer.

Coronapatienter i flere lande har oplevet at få misfarvede tæer og fingre, og nu mener forskere, at de har fundet en mulig forklaring på lidelsen.

Ifølge et nyt studie i lægetidsskriftet British Journal of Dermatology skyldes senfølgen, at patienternes immunsystem går til angreb på coronavirussen.

Det skriver The Guardian.

Forskerholdet har lokaliseret de dele af immunsystemet, der udløser misfarvninger og hævelser hos nogle coronapatienter. Dermed kan forskerne være tættere på en behandling, der kan afhjælpe symptomerne.

Rammer alle aldersgrupper

Senfølgen, der slet og ret kaldes 'covid-tæer' eller corona-tæer', rammer patienter i alle aldre, men ses oftest hos yngre personer med covid-19. For nogle er det smertefrit, mens andre plages af voldsom kløe, ømhed, hævelse og blister.

De berørte områder - som regel tæer, og til tider fingre – kan blive enten røde eller lilla. I nogle tilfælde kan der være betændelse under den misfarvede hud.

Nogle patienter slås med senfølgen i måneder, mens andre kommer sig efter nogle uger.

Antistof angriber celler

Konklusionen i det nye studie peger på, at især to dele af immunsystemet kan forårsage disse symptomer hos nogle coronapatienter. Begge dele sætter ind for at bekæmpe virussen, når en patient smittes med corona.

Den ene mekanisme er et antiviralt protein, der kaldes type 1-interferon. Den anden er et antistof, der fejlagtigt angriber personens egne celler og væv – og ikke kun den virus, der har invaderet kroppen.

Forskerholdet fra University of Paris i Frankrig har undersøgt 50 personer med covid-tæer siden foråret 2020. I første omgang var forskerne ikke sikre på, at symptomerne skyldtes covid-19, fordi tilfældene blev konstateret meget tidligt i pandemien.

Færre tilfælde efter vaccination

Nu håber forskerne, at deres studie vil gøre det nemmere at forstå og dermed behandle senfølgen.

- Det, at vi nu er tættere på en årsag, vil gøre det lettere at udvikle mere effektive behandlingsmetoder, siger Dr. Ivan Bristow, specialist i fodterapi, til BBC.

Dr. Veronique Bataille, som er hudspecialist, siger til BBC, at covid-tæer var mere udbredt i den tidlige fase af pandemien, men ses mere sjældent nu under Delta-varianten.

- Tilfældene er langt mere sjældne, efter folk er blevet vaccineret, siger Veronique Bataille.