Udland

Boris Johnson fremlagde store visioner - og nævnte overhovedet ikke tidens store krise

Boris Johnson holdt tale i næsten 45 minutter, men nævnte ikke forsyningskrisen i Storbritannien med et eneste ord.

Det var en veloplagt Boris Johnson, der onsdag over stok og sten fremlagde sin vision for det fremtidens Storbritannien, som hans konservative parti ønsker at bygge.

Og hans vision er stor.

Han vil ændre Storbritannien fra et nedslidt land, der ifølge ham har lidt under coronarestriktioner, uhæmmet immigration og tungt EU-bureaukrati, til et innovativt, vellønnet og højtuddannet samfund.

- Vi er nu i gang med et retningsskifte, der længe har været forsinket i britisk økonomi, sagde Boris Johnson til sine partifæller på de konservatives kongres i Manchester.

- Vi vender ikke tilbage til den gamle, ødelagte model med lave lønninger, lav vækst, få færdigheder og lav produktivitet – alt sammen aktiveret og hjulpet af ukontrolleret immigration.

Ansvaret for landets fortrædeligheder lagde han på tidligere regeringer, på EU og på coronaepidemien, mens han fremhævede inspirerende britiske symboler lige fra Winston Churchill til fodboldlandsholdet og medicinalfirmaet bag den britiske covid-19 vaccine.

Hvor kommer pengene fra

Til gengæld var der flere ting, som han ikke nævnte, fortæller TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede, der overværede talen.

- For eksempel hvordan man skal skaffe pengene til denne fuldstændige omlægning af det britiske samfund uden at hæve skatterne. Ligesom han heller ikke nævnte den aktuelle forsyningskrise, der har givet mangel på benzin og dagligvarer, med et ord, fortæller hun.

Boris Johnson nægter nemlig at betragte for eksempel benzinstationer med tomme tanke, der skyldes mangel på chauffører, som et problem.

For ham er det blot et forbigående symptom på den store omstilling, han forestiller sig: Fra lavtlønnede, lavt uddannede lastbilchauffører fra fattige EU-lande til de bedre uddannede, bedre lønnede og indfødte britiske chauffører, som i fremtiden skal sidde bag rattet i britiske lastbiler.

Flamboyante Boris

Boris Johnson leverede ikke alene en vision, som de konservative partimedlemmer kunne fryde sig over at høre.

Han gjorde det også på en måde, så alle blev godt underholdt.

- Han blev modtaget som en helt med stående ovationer og partimedlemmer, der grinede og klappede. Det var en tale, der indgød optimisme, siger Lotte Mejlhede.

Talen demonstrerede Boris Johnsons stærke greb om sit parti, vurderer hun. Han vandt en overvældende valgsejr i 2019, og oppositionen har endnu ikke samlet sig til at udgøre en trussel mod Boris Johnsons regering.

- Så længe de konservative fører i meningsmålingerne, og så længe de har en leder, der formår at sprede optimisme, så støtter de ham. Og sprede optimisme – det kan den flamboyante Boris Johnson, der tror på, at han kan overvinde alverdens problemer, siger Lotte Mejlhede.