Udland

Senator til Mark Zuckerberg: - Din tid er ovre, hvor du kan målrette skadeligt indhold til vores børn

Der var rosende, støttende ord til whistlebloweren Frances Haugen, der vidnede i høring om Facebook.

I går oplevede Facebook sit værste nedbrud siden 2008, men det er ikke de eneste problemer tech-giganten står med i øjeblikket.

Tirsdag vidnede den tidligere Facebook-medarbejder Frances Haugen i en høring i den amerikanske kongres.

Her anklagede hun blandt andet virksomheden for at være klar over, at deres algoritme ikke bare prioriterer ”hadefuldt” indhold til brugerne, men også er klar over, at deres tjenester er direkte skadelige for brugerne - primært børn og unge og i særlig grad unge piger.

Og senatorerne var mildest talt ikke tilfredse med hverken Facebooks ageren eller grundlæggeren Mark Zuckerberg.

- Her er min besked til Mark Zuckerberg. Den tid, hvor du kunne invadere vores privatliv, fremme giftigt indhold og tage vores børn og teenagere som bytte, er slut, sagde den demokratiske senator Ed Markey.

Han sagde desuden, at USA står i gæld til Frances Haugen, som har lækket ellers utilgængelige informationer til Wall Street Journal.

- Du er en moderne amerikansk helt, der advarer os om, hvad der sker. Det er meget modigt, og vores nation skylder dig et kæmpe tak.

Senator Richard Blumenthal understregede, at kongressen ville gribe ind overfor virksomheden og kræve forandringer både fra Facebook, men også deres datterselskaber som eksempelvis Instagram.

- Din (Mark Zuckerberg red.) tid er ovre, hvor du kan målrette skadeligt indhold til vores børn. Du kan hjælpe os eller lade være, men Kongressen vil gribe ind, for vi vil ikke lade dig gøre vores børn ondt, lød det.

Den republikanske senator mente, at Facebook var ”moralsk bankerot” og var chokeret over, hvordan virksomheden influerer ungdommen, fordi de vil tjene penge.

- Det er godt, at du er her (Frances Haugen red.) og forklarer os, hvordan det påvirker vores børn. Om tyve år vil vi se tilbage på det her og spørge, hvad i alverden der forgik, sagde han.

Også Amy Klobuchar gjorde klart, at Frances Haugens udsagn er det, som Kongressen havde brug for.

- Jeg tror, at tiden er inde til at gøre noget, og jeg tror, at du er katalysatoren for det, sagde senatoren.

Særligt Instagram er et problem

Whistlebloweren Frances Haugen påpeger en række udfordringer ved måden, Facebook bruger deres algoritme.

Facebook siger selv, at de eksempelvis ikke målretter indhold og reklamer om vægttab og medicin til børn og unge, men ifølge Frances Haugen så sker det alligevel.

- Der er meget lille sandsynlighed for, at det er mennesker, der har vurderet en reklame, og den kunstige intelligens fanger i bedste fald kun 10-20 procent af eksempelvis hadefuld tale eller reklamer. For børn betyder det, at hovedparten vil slippe igennem til dem, sagde hun.

Sammenlignet med andre sociale medier som Facebook, Snapchat, TikTok eller Reddit mener Haugen, at Instagram er det mest skadende for børns mentale helbred. Det skyldes, at det især handler om at ”sammenligne kroppe og livsstil”.

- Tidligere kunne børn få et frirum fra mobning, når de har fri fra skole, nu følger det dem helt ind i deres soveværelse. Det sidste de ser, før de sover, og det første de ser, når de vågner, er nogen, som er modbydelige over for dem. Overvej, hvordan det påvirker deres relationer senere i livet, sagde Frances Haugen.

Samtidig gjorde hun klart, at Facebook har rapporter, der viser, at de udmærket er klar over, at der er børn, som får det decideret dårligt af deres tjenester, og at Instagram er afhængighedsskabende som cigaretter.

- I deres egen research om Instagram er der citater fra børn, der siger, ”jeg får det dårligt, når jeg bruger Instagram, men jeg føler også, at jeg ikke kan stoppe”, sagde Frances Haugen.

Foruden de mange problemer for børn og unge havde den tidligere Facebook-medarbejder en række pointer om, hvordan virksomheden gav udfordringer for både den nationale sikkerhed og demokratiet.

Offentliggør data

Selvom Frances Haugen mener, at der er nogle enorme problemer ved Facebook, så er hun ikke fortaler for, at virksomheden skal brydes op.

Til gengæld er der en række andre parametre, de skal ændre sig på. Blandt andet skal de offentliggøre data for, hvordan de bruger deres oplysninger, så borgere og myndigheder kan sikre, at de ikke bruges skadeligt.

- Der er brug for bedre gennemsigtighed, og der er brug for en reduktion i den interaktionsbaserede algoritme. Vi skal se ting fra vores venner, ikke de ting som en computer bestemmer, vi skal se, sagde Frances Haugen.

Derudover talte hun om, at det kunne være ideelt med en højere aldersgrænse for brug af tjenesterne og for et opgør med, at virksomhederne er straffrie, hvis de spreder misinformation, så længe de har moderatorer ansat.

- Vi har brug for nogle uafhængige regulatorer, som kan have en overordnet kontrol med de store tech-virksomheder, sagde whistlebloweren.

Hun understregede dog gentagne gange vigtigheden af, at eventuelle indgreb bliver lavet i samarbejde med eksperter på området – ikke mindst for at sikre borgernes privatliv.