Udland

Rapport ryster Frankrig – 216.000 børn var ofre for overgreb i den katolske kirke

I flere årtier har den katolske kirke i Frankrig haft et ry for at misbruge børn.

Omkring 216.000 børn og unge er over de seneste 70 år blevet udsat for seksuelle overgreb begået af præster i den katolske kirke i Frankrig.

Det fremgår af en stor undersøgelse af omfanget, som en fransk kommission tirsdag har offentliggjort.

I er en skændsel mod menneskeheden

Offer og formand for foreningen La Parole Libérée

- Misbruget var systematisk, udtaler Jean-Marc Sauvé under en pressekonference ifølge Reuters. Han er lederen af den franske kommission.

Ifølge rapporten kan antallet af ofre være helt op mod 330.000, hvis man medregner overgreb begået af andre ansatte i landets katolske kirker.

Afsløringerne har rystet både Frankrig og den katolske kirke, som i en årrække har haft problemer med seksuelle overgreb på børn, unge og nonner.

TV 2 har tidligere skrevet, at antallet af pædofiliofre i den katolske kirke siden 1950 kunne være så højt som 10.000.

Det viser sig nu, at antallet er meget højere.

- Kirken undlod ikke blot at tage de nødvendige foranstaltninger for at forhindre misbruget – den vendte også det blinde øje til og fejlede med at rapportere det. Nogle gange lagde den bevidst børnene i hænderne på gerningsmændene, lyder det fra Sauvé.

Anklager kirken for fejhed

Rapporten anslår, at overgrebene i Frankrig er begået af mellem 2900 og 3200 pædofile, som i årene 1950-2020 har været tilknyttet den katolske kirke.

- I er en skændsel mod menneskeheden, siger François Devaux til repræsentanter fra den katolske kirke under pressekonferencen.

Devaux er selv blandt ofrene og har etableret foreningen La Parole Libérée, som skal hjælpe ofre for overgreb i den katolske kirke.

- I dette helvede har der været afskyelige masseforbrydelser. Men der er sket endnu værre ting – forræderi mod tillid, forræderi mod moral, forræderi mod børn, fortæller Devaux, som anklager den katolske kirke for fejhed.

Jean-Marc Sauvé siger, at seksuelle overgreb i den katolske kirke fortsat er et problem i dag. Han tilføjer, at kirken indtil 2000'erne havde vist ligegyldighed over for ofrene og først begyndte at lytte til dem i 2015 og 2016.