Facebook har gang i en rædselsuge – og i dag kan den blive endnu værre

En tidligere medarbejder hos Facebook skal tirsdag vidne i Kongressen, og her vil hun opfordre til at skærpe tilsynet med techgiganten.

Facebook har fået en hård start på ugen.

Mandag oplevede virksomheden sit værste nedbrud siden 2008, da dens populære tjenester Facebook, Instagram, Messenger og WhatsApp var nede i næsten seks timer.

Der blev knoklet på højtryk, men først klokken 00.33 dansk tid kunne Facebook melde om bedring.

- Til alle de mennesker og virksomheder rundt om på Jorden, som er afhængige af os: Vi beklager, lød det fra Facebook, der takkede for tålmodigheden.

Virksomheden forklarede senere, at nedbruddet skyldtes et fejlslagent forsøg på at konfigurere Facebooks routere.

Nedbruddet kostede ifølge firmaet Standard Media Index 545.000 dollars (3,5 millioner kroner, red.) i timen i mistede annonceindtægter alene i USA, mens medier som Fortune opgør det samlede tab for Facebook til op mod 100 millioner dollars.

Allerede inden da var techgiganten kommet under pres, efter whistlebloweren Frances Haugen stod frem og anklagede Facebook for at have kendskab til alvorlige problemer, men vægte egen profit højere end brugernes sikkerhed.

Dagen resulterede i, at Facebook-aktien dykkede og ifølge MarketWatch endte med et tab på 4,89 procent – det største fald på en enkelt dag siden november.

Og problemerne stopper ikke her.

Tirsdag kan en rædselsfuld uge for Facebook blive endnu værre.

Opfordring til skærpet tilsyn

Her kan Facebook se frem til at skulle forsvare sig mod beskyldninger fra whistlebloweren Frances Haugen, der skal afgive forklaring om techgiganten ved en høring i Kongressen.

Amerikanske politikere har i årevis truet med at føre strengere kontrol med Facebook og andre sociale medier, som bliver kritiseret for ikke at respektere privatlivets fred, lægge platform til farlige misinformationer og skade især unges trivsel.

Ved tirsdagens høring vil politikerne få mulighed for at tale direkte med Haugen og stille hende spørgsmål om, hvad hun oplevede i sin tid hos Facebook.

Og her vil Haugen opfordre til, at der bliver ført tilsyn med it-giganten.

Det skriver CNN og nyhedsbureauet Reuters, der har fået indblik i, hvad whistlebloweren vil fortælle et underudvalg i Senatet.

- Da vi indså, at tobaksfirmaer skjulte de skader, de forvoldte, greb regeringen ind. Da det gik op for os, at biler var mere sikre med sikkerhedsbælter, greb regeringen ind. Jeg beder jer om at gøre det samme her, står der i Haugens forberedte tekst.

Frances Haugen vil i sine indledende bemærkninger sige, at Facebook har uendelige ressourcer, som de kan bruge til at "ødelægge hende", men at hun har følt sig forpligtet til at fortælle, hvad der foregår.

- Jeg stod frem, fordi jeg indså den skræmmende sandhed: Stort set ingen uden for Facebook ved, hvad der sker inden for hos Facebook.

Interne dokumenter sladrede

Den tidligere Facebook-medarbejder, der også har arbejdet for Google og Pinterest, blev whistleblower, da hun i hemmelighed downloadede og kopierede tusindvis af interne dokumenter fra Facebook og lækkede dem til The Wall Street Journal.

Dokumenterne dannede i september grundlag for en række afsløringer under titlen 'The Facebook Files', hvor avisen kunne fortælle, at techgiganten udmærket har kendskab til mange af sine brister.

Søndag afslørede hun sin identitet i et interview med CBS-programmet '60 Minutes', hvor hun fortalte, at Facebook er værre, end hun havde forestillet sig.

En af Frances Haugens helt centrale påstande er, at Facebook godt ved, at dens algoritme har en tendens til at prioritere at vise "hadefuldt" indhold til brugerne.

Dokumenterne afslørede også Facebooks eget kendskab til det sociale medie Instagrams skadelige effekt på teenageres mentale velvære. Særligt unge piger får problemer med dårligt selvværd, spiseforstyrrelser, angst og depression.

Facebook afviste kritikken og kaldte den ukorrekt. Historierne førte dog til, at virksomheden satte udviklingen af en ny platform for børn under 13 år på pause.

Kræver retssag droppet

Mens Facebooks platforme mandag var ramt af et omfattende nedbrud, var der masser af aktivitet hos konkurrenten Twitter.

Her spekulerede adskillige brugere i nedbruddets sammenfald med den forestående høring i Kongressen og jokede med, om nedbruddet mon i virkeligheden skyldtes, at Facebook-stifter Mark Zuckerberg var ved at slette alle beviser inden høringen.

Facebook spildte heller ikke selv tiden.

Mens teknikere arbejdede på højtryk for at få genstartet systemerne, indgav selskabets advokater en begæring om at få afvist en potentiel retssag mod de amerikanske myndigheder.

Facebook har nemlig allerede før de seneste døgns udfordringer haft rigeligt med problemer at forholde sig til.

Den amerikanske handelskommission har lagt sag an med påstand om, at Facebook har opnået et monopol, som virksomheden bruger til at knuse al konkurrence.

Men i mandagens begæring argumenterer techgiganten for, at sagen skal droppes, da myndighederne ikke har bevist, at Facebook rent faktisk har monopol.