Udland

Kina sender "Beijings hammer" med 56 krigsfly mod Taiwan, statsmedie advarer om risiko for krig

Mandag fløj rekordmange kinesiske krigsfly ind i den del af luftrummet, som er en del af Taiwans zone. Seneste rekord blev sat i lørdags.

Bombeflyet har fået øgenavnet Beijings hammer.

Engang blev det anset som en sovjetisk skrotbunke, der havde sine bedste dage bag sig, men så gav styret i Beijing det en ordentlig overhaling.

Det skaber en presserende følelse af, at krig kan bryde ud når som helst

Global Times, kinesisk statsmedie

Og i oktober 2019 kunne militærinteresserede for første gang se de restaurerede Tupolev-fly på parade i Beijing.

Nu hed de Xian H-6N, var Kinas første bombefly, der kunne tankes op i luften, og som samtidig kunne bære atomvåben.

Mandag 4. oktober 2021 var 12 af bombeflyene så på besøg i den del af luftrummet, som østaten Taiwan anser for at være en del af sin nationale luftforsvarszone.

Bombeflyene fik følgeskab af 34 J-16 jagerfly og 16 andre krigsfly, som ifølge Taiwans Forsvarsministerium tog en længere tur over havet syd for østaten, der siden 1949 har været en torn i øjet på det kommunistiske regime i Beijing.

Rekordmange fly på en dag

Senere mandag kom yderligere 4 kinesiske jagerfly ind i zonen - og dermed har kineserne sat en ny rekord for antallet af gange, Taiwans luftidentifikationszone er blevet krænket på en dag.

Kina anerkender hverken Taiwan eller den luftidentifikationszone, kaldet ADIZ, som østaten, der støttes af USA, har påberåbt sig, og på det seneste har kinesiske krigsfly været på talrige besøg inde i zonen.

Sidste gang var i søndags, hvor 16 kinesiske krigsfly foretog manøvrer syd for Taiwan.

Lørdag fløj hele 39 krigsfly rundt inde i zonen, i, hvad der var den hidtidige rekord for krænkelser af zonen på en enkelt dag.

Søndag advarede USA's udenrigsministerium Kina og bad styret i Beijing om at stoppe provokationerne mod Taiwan.

- USA er meget bekymret for Kinas provokerende militære aktiviteter nær Taiwan, hvilket er destabiliserende, giver risiko for fejlbedømmelser og underminerer fred og stabilitet, hed det i en erklæring fra amerikanerne.

Et fantastisk stykke arbejde

I Kina ser styret imidlertid helt anderledes på overflyvningerne. Kina anser Taiwan som en udbryderprovins, der bør bringes ind under styret i Beijing.

Den regimevenlige avis Global Times skrev for eksempel således om overflyvningerne i søndagens udgave.

- Kinas Folkehær har gjort et fantastisk stykke arbejde. Dette kan ses som en slags nationaldagsparade i Taiwanstrædet, en parade der plejede at blive holdt på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Det er en klar og umiskendelig kinesisk suverænitetserklæring over øen, stod der i Global Times søndag.

Mandag var tonen skærpet, og nu advarer lederskribenten i Global Times om krig.

- Situationen på tværs af Taiwan-strædet har næsten mistet enhver plads til manøvrer, og den balancerer på kanten af en åben konfrontation. Det skaber en presserende følelse af, at krig kan bryde ud når som helst, stod der i Global Times mandag.

Hvis det skulle komme til en åben konfrontation, er USA's militær imidlertid ikke ret langt væk.

Det vil sige cirka 400 sømil.

I denne uge er de to hangarskibe USS Ronald Reagan og USS Carl Vinson nemlig på manøvre ved Japan lidt nord for Taiwan - i alt er der 17 krigsskibe med i øvelsen, heriblandt det britiske hangarskib HMS Queen Elizabeth og flere japanske og hollandske og canadiske flådefartøjer.

Om flådeøvelsen er en af årsagerne til de kinesiske manøvrer, skriver Global Times ikke noget om.

Men at Kina sender fly ind i andre landes luftidentifikationszoner er dog ikke nyt.

Ifølge en rapport fra organisationen Federation of American Scientists var krigsfly fra Kina på uvelkomne besøg mindst 4.400 gange mellem 2013 og 2019 - langt størstedelen af gangene var i Japans zone.

Federation of American Scientists har analyseret, hvad Kina ønsker at opnå med provokationerne og organisationen kom i 2020 frem til fire muligheder.

For det første at træne landets piloter til at møde fjendtligtsindede fly, for det andet at indhente efterretninger om Kinas modstandere, for det tredje at demonstrere at Kina har magt til at beskytte sine interesser og for det fjerde at forsøge at så splid mellem de lande i regionen, Kina anser som sine modstandere.

Så Beijings flyvende hammer skal altså ikke nødvendigvis bruges til at banke på Taiwan, men hvad kommunisterne præcis har tænkt sig at bruge den til, har vi endnu til gode at se.