Udland

Jeppe Kofod: Vi kommer ikke til at anerkende Taliban

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) taler med partiers ordførere og eksperter fra Diis om arbejdet i Afghanistan.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) diskuterer mandag formiddag med partiernes udenrigsordførere, hvordan Danmark i fremtiden skal bistå befolkningen i Afghanistan med udviklingsarbejde.

På vej ind til mødet understreger han, at det er en dilemmafyldt diskussion, når Taliban sidder på magten. Men at Danmark ikke kommer til at anerkende Taliban-styret.

- Vi har ikke lyst til at vende befolkningen ryggen. Dem, som må leve med Taliban, og de kvinder, som går på gaden og demonstrerer for deres fundamentale rettigheder.

- Og samtidig har vi nogle ved magten, som vi ikke anerkender, som vi ikke samarbejder med.

- Vi kommer ikke til at anerkende Taliban-regeringen. Men vi kommer til at finde ud af, hvordan vi hjælper befolkningen, siger Jeppe Kofod.

Vil give humanitær hjælp

Ved mødet er eksperter fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) til stede, ligesom minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) skal tale.

Flemming Møller Mortensen understreger, at Danmark før har haft drøftelser med Taliban i forhold til den humanitære hjælp til landet.

- For mit vedkommende skal vi sørge for at nødhjælpen, den humanitære hjælp, kommer frem.

- Det er muligt, at man skal have drøftelser med Taliban. Det har man været vant til, inden de tog over og fik hele regeringsmagten. Men det er ikke det samme som at sige, at man støtter Taliban, siger han.

Begge ministre ønsker at opretholde de rettigheder, som befolkningen fik under Danmarks og dets allieredes militære tilstedeværelse i landet. Herunder pigers ret til skolegang.

Skal stække terrorister

Spørgsmål: Kan man sikre de rettigheder, hvis ikke man ønsker at tale med Taliban?

- Jeg tror, at FN er den helt centrale stemme her, siger Flemming Møller Mortensen.

- Vi ønsker, at der skal sættes nogle rammer og linjer op for, hvad der kan forhandles. Der må vi håbe og tro, at Taliban, som nu har et ansvar at bære i Afghanistan, forstår, at hvis verdenssamfundet skal være der, så stilles der nogle krav.

Udenrigsminister Jeppe Kofod understreger, at der er såkaldt "røde linjer" for Danmarks og det internationale samfunds indsats.

- Der er ingen tvivl om, at hvis grundlæggende rettigheder går tabt, er det en rød linje.

- Kvinder skal have ret til deres ligestilling og frihed. Vi ønsker, at alle børn skal kunne gå i skole – også pigebørn – og vi ønsker, at Afghanistan ikke udvikler sig til et sted, hvor terrorister kan træne.

- Det er helt afgørende for vores indsats i Afghanistan, siger han.