Udland

Tusindvis af pædofile i den katolske kirke i Frankrig

Fransk kommission fremlægger nu resultatet af års undersøgelser - og har afdækket mange tusinde seksuelle overgreb på børn.

Mindst 3000 pædofile har virket inden for den katolske kirke i Frankrig siden 1950.

Det fortæller formanden for den uafhængige undersøgelseskommission, der har arbejdet i årevis med at undersøge pædofili inden for kirken.

Kommissionen offentliggør sin 2500 siders lange rapport på tirsdag, men har på forhånd meddelt, at man har identificeret mellem 2900 og 3200 pædofile blandt de mere end 100.000 personer, der har arbejdet for den katolske kirke siden 1950. To tredjedele af dem har arbejdet som præster, mens resten har haft andre roller i kirken.

- Tallet på 3000 er et minimumstal, understreger formanden Jean-Marc Sauve til det franske nyhedsbureau AFP.

"En gigantisk bombe"

Offentliggørelsen på tirsdag forventes at ryste den katolske kirke i Frankrig, fortæller TV 2s internationale analytiker Frederikke Ingemann.

- Det bliver en gigantisk bombe, der eksploderer, siger hun.

Selvom Frankrig er et absolut sekulært samfund, så betragtes den katolske kirke som en af grundpillerne i samfundet.

- Kirken driver katolske skoler, kor, spejderbevægelser, lejrskoler og så videre, så det skaber utryghed hos forældrene, fordi børnene kommer i forbindelse med præsterne i mange forskellige sammenhænge, fortæller Frederikke Ingemann.

Ukendt antal ofre

Jean-Marc Sauve er ikke på forhånd kommet med et bud på antallet af ofre, men han har tidligere vurderet, at antallet af pædofiliofre kan være så højt som 10.000.

Tallet er et gæt, baseret på at kommissionen i juli 2019 oprettede en telefonforbindelse, hvor ofre for overgreb kunne henvende sig. Denne hotline modtog 6500 opkald i løbet af de første 17 måneder, fortæller tv-stationen France24.

- Det store spørgsmål for os er så, hvor mange af ofrene der er stået frem. Er det 25 procent? 10 procent? 5 procent eller færre? sagde Jean-Marc Sauve dengang.

Flyttede præster

Den uafhængige kommission blev nedsat af landets biskopper og repræsentanter for ofrene i 2018, efter at kirken i årevis havde været ramt af skandalesager om overgreb og historier om, at både biskopper og kardinaler fra kirkens øverste ledelse var med til at skjule overgrebene.

Præster, der var anklaget for pædofile overgreb, blev disciplineret internt ved diskret at blive forflyttet til et andet sogn, ofte uden at politiet eller andre myndigheder blev involveret.

Skandalerne kulminerede i foråret 2019, hvor den franske kardinal Philippe Barbarin blev idømt seks måneders betinget fængsel. Kardinalen blev dømt for at dække over sexovergreb, som en af hans præster havde begået.

Præsten var i 2016 blevet idømt 18 måneders betinget fængsel, men kirken nøjedes med diskret at forflytte ham til en anden stilling.

Senere ved en ny retssag i 2020, hvor præsten var anklaget for overgreb på 80 drengespejdere i årene 1970 til 1990, blev præsten idømt fem års fængsel og er nu ikke længere præst, mens kardinal Philippe Barbarin har valgt at trække sig tilbage.

- Afsløringerne af den katolske kirke rammer blot endnu en institution i det franske samfund, der generelt har store problemer med sexmisbrug. MeToo har skabt rystende afsløringer i alle dele af samfundet de seneste år, siger Frederikke Ingemann.

Dekret fra Paven

I 2019 udstedte Pave Frans et nyt regelsæt for alle tilknyttet den katolske kirke, der forpligter dem til at melde enhver form for overgreb til deres overordnede i kirken, både overgrebene i sig selv og forsøg på at skjule dem.

Den uafhængige undersøgelseskommission består af 22 jurister, læger, historikere og teologer, der har haft til opgave at undersøge overgreb på børn i den katolske kirke helt tilbage til 1950’erne.

De skulle have afleveret deres rapport i slutningen af 2020, men er først blevet færdige nu.