Udland

Eksplosion rammer begravelse for Taliban-talsmands mor

Ingen har endnu taget ansvaret for eksplosionen, men meget tyder på, at Islamisk Stat Khorasan står bag, fortæller korrespondent.

En eksplosion nær en moské i Afghanistans hovedstad, Kabul, har søndag dræbt et ikke nærmere bestemt "antal civile".

Det oplyser en talsmand for Taliban ifølge nyhedsbureauet AFP.

Eksplosionen har ramt nær indgangen til Eid Gah-Moskéen, meddeler talsmanden Zabihullah Mujahid på Twitter. Og ifølge blandt andre nyhedsbureauet AP ramte eksplosionen, netop som selvsamme talsmands mor var ved at blive begravet i moskeen.

- Hvis det er rigtigt, er det det mest spektakulære angreb rettet direkte mod højtstående Taliban-medlemmer, siden de overtog magten, siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.

Ifølge en talsmand for Afghanistans indenrigsministerium har mindst to civile mistet livet, mens mindst tre er såret. Det skriver AFP.

Kunne høre flere skud

Det står endnu ikke klart, hvad der forårsagede eksplosionen, og indtil videre har ingen taget ansvaret.

Men til nyhedsbureauet AFP fortæller ejeren af en nærliggende butik, der kun identificeres ved navnet Ahmadullah, at han hørte flere skud.

- Jeg hørte en eksplosion nær Eid Gah-Moskéen efterfulgt af skyderi, siger butiksejeren.

Samtidig fortæller han, at Taliban havde afspærret området i forbindelse med begravelsen.

- Der er borgerkrig i landet

Ifølge Rasmus Tantholdt tyder alt på, at terrororganisationen Islamisk Stat Khorasan (IS-K) står bag.

Gruppen har flere gange udført blodige angreb på Taliban, som ifølge IS-K er alt for moderat i fortolkningen af islam.

Kun 11 dage efter at Taliban i august overtog magten i Afghanistan, dræbte IS-K 180 mennesker ved et bombeangreb ved lufthavnen i Kabul.

Siden da har gruppen, der har tætte bånd til IS, udført flere lignende angreb i blandt andet storbyen Jalalabad, og flere gange har Taliban svoret at udrydde IS-K.

- Der er borgerkrig i landet. De to gruppe kæmper mod hinanden, og Islamisk Stat Khorasan bruger den helt samme guerilla-taktik, som Taliban brugte mod de vestlige styrker, fortæller Rasmus Tantholdt.

Påstod at have dræbt 35 talibanere

Zabihullah Mujahid har ifølge Al Jazeera tidligere oplyst, at Taliban aktivt arbejder for at ”jagte de, der sår kaos” i landet.

Oplysningerne om kampen mellem Taliban og Islamisk Stat Khorasan er dog ofte modstridende og svære at få bekræftet.

Eksempelvis har IS-K tidligere oplyst, at seks angreb i Jalalabad kostede 35 talibanere livet. Det har Taliban pure afvist.

Modsat hævder Taliban at have dræbt den tidligere leder af IS-K Mawlawi Ziya ul-Haq i Kabuls berygtede Pul-e-Charkhi-fængsel.