Udland

Boris Johnson: - Corona ramte os som en økonomisk meteorit

Den britiske premierminister afviser, at Brexit er skyld i forsyningsproblemer – han lover, at julen bliver bedre i år end sidste år.

Den britiske premierminister Boris Johnson tør ikke afvise, at briterne kommer til at mangle visse varer til jul.

Men han tør godt love de britiske hjem mere julehygge end sidste år, hvor skrappe coronarestriktioner satte grænser for julehyggen.

- Jeg er overbevist om, at denne jul bliver betydeligt bedre, sagde Boris Johnson søndag, fortæller Sky News.

Søndag starter den konservative partikonference i Manchester, og som optakt har Boris Johnson optrådt i et bredt udsnit af landets medier.

BBC har brugt anledningen til at afkræve premierministeren en forklaring på, hvordan Storbritannien er endt i en situation med varemangel i butikkerne og tomme benzinstationer.

Boris Johnsons lægger i sit svar al skyld på den globale coronapandemi, som, han siger, har ramt hele verden - også Storbritannien - så hårdt og pludseligt som ”et økonomisk metoritnedslag”.

De aktuelle forsyningsproblemer i Storbritannien forklarer han som en sideeffekt af, at den økonomiske genopretning efter corona nu går forrygende stærkt.

- Vi vil se en periode, hvor den globale økonomi, og især den hurtigt voksende britiske økonomi, skaber en overvældende efterspørgsel, siger han.

Bedre jobs med højere løn

Brexits betydning for den aktuelle situation forklarer han grundlæggende som noget positivt. Landets farvel til EU er også et farvel til lavt betalte udenlandske chauffører med dårlige arbejdsforhold.

Netop nu er landet i en "tilpasningsperiode” på vej mod et nyt arbejdsmarked med højere løn og bedre arbejdsforhold.

- Da befolkningen stemte for forandringer i 2016 og igen i 2019, så stemte de for at afslutte en ødelagt økonomisk model, hvor vi var afhængige af lave lønninger, lavt uddannelsesniveau og kronisk lav produktivitet. Og nu er vi ved at bevæge os væk fra alt det, siger Boris Johnson.

Det gælder i høj grad indenfor lastbilchaufførernes område, sagde premierministeren. Men et farvel til billige, udenlandske chauffører kan man ikke undgå, at man i en periode vil opleve chaufførmangel.

Men det bliver kun midlertidigt, lover premierministeren.

- Dette land er faktisk verdens førende, når det gælder logistik og forsyningskæder. Vi har rigtig stærke forsyningskæder, praler han.

På længere sigt betyder afskeden med de udenlandske chauffører en mulighed for at skabe gode chaufførjobs, som briterne selv vil have:

- Folk har behov for en anstændig løn og for, at der bliver investeret i deres arbejdsforhold, siger Boris Johnson.

Han tør imidlertid ikke love, at alle forsyningsproblemer vil være klaret inden julehandlen, selv om han betegner problemerne med benzin- og varemangel som ”aftagende”.

Han tør kun love, at det bliver bedre end sidste år.