Udland

Største overflyvning nogensinde: 38 kinesiske kampfly fløj fredag tæt forbi Taiwan

Taiwans premierminister kalder flyvningerne i Taiwans luftforsvarszone for "en militær provokation".

Taiwan har reageret skarpt på, at 38 kinesiske kampfly fredag fløj ind i landets luftforsvarszone. Det var det største antal kinesiske fly i luftrummet tæt på Taiwan nogensinde, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Kina har med fuldt overlæg gennemført en militær aggression, der skader freden i regionen, siger Taiwans premierminister, Su Tseng-chang, ifølge tv-stationen BBC.

Taiwans forsvarsministerium oplyser, at flyvningerne skete i to omgange.

Først kom 25 fly fredag, blandt dem to bombefly, der er i stand til at medbringe atomvåben, og natten til lørdag fulgte yderligere 13 fly.

Begge gange gik fly fra Taiwans luftvåben i luften for at afvise de kinesiske fly, ligesom Taiwans missilforsvar blev aktiveret til at følge flyene, skriver forsvarsministeriet på sin hjemmeside.

Kina har ikke kommenteret overflyvningerne.

- Der er ingen tvivl om, at konflikten mellem Kina og Taiwan er optrappet i den seneste tid – blandt andet fordi Kina har reageret mod, at USA har gjort tilnærmelser til Taiwan, fortæller TV 2s asienkorrespondent Christina Boutrup.

Som eksempel nævner hun, at Taiwans øverste repræsentant i USA var inviteret med til indsættelsen, da Joe Biden blev indsat som præsident.

- Det var et signal, som Kina har reageret markant på. Men allerede før det var den kinesiske leder Xi Jinping begyndt at understrege vigtigheden af spørgsmålet om Taiwan, siger Christina Boutrup.

Den kinesiske nationaldag

To ting kan være med til at forklare, at overflyvningerne kom netop nu.

Fredag var det Kinas nationaldag, hvor landet markerede 72-årsdagen for grundlæggelsen af Folkerepublikken Kina.

Og mandag sendte Storbritannien for første gang siden 2008 et krigsskib gennem Taiwan-strædet.

Perspektiv

Taiwan-strædet

Uenigheden om Taiwan-strædets status er et symbol på striden om det helt store spørgsmål, nemlig om Taiwan er del af Kina eller et selvstændigt land.

Den kinesiske holdning er, at Taiwan er en kinesisk provins, der før eller siden skal genforenes med moderlandet. Som en logisk konsekvens af den holdning betragter Kina strædet mellem Taiwan og Kina som et indre kinesisk farvand, som andre landes krigsskibe skal holde sig fra.

De lande, der støtter Taiwans ret til at eksistere som et selvstændigt land, opfatter til gengæld strædet som internationalt farvand, og sejler derfor med jævne mellemrum demonstrativt gennem farvandet. Det er først og fremmest USA, men altså i denne uge også Storbritannien.

"Fluer, der summer"

I den seneste uge har Kina rettet voldsomme angreb mod de politikere i Taiwan, der går ind for national selvstændighed.

- Al snak om taiwanesisk selvstændighed er blot ”fluer, der summer med skingre udbrud, tilsat en smule klynkeri”, udtalte det kinesiske kontor for "Taiwan-affærer" torsdag.

Omtalen af fluerne er et citat fra et gammelt digt af Mao Zedong fra 1963.

Svaret fra Taiwan blev holdt i et lige så udiplomatisk sprog. Taiwans kontor for ”kinesiske fastlandsaffærer” kaldte det kinesiske angreb for ”sladder og fornærmelser”:

- Denne type verbal vold, der er uhørt i det internationale samfund, understreger blot, hvor langt væk de er fra almindelig civiliseret opførsel, skriver taiwaneserne.

Slår rekorden fra juni

De kinesiske flyvninger i Taiwans luftforsvarszone er blevet gentaget mindst fem gange alene i år. Senest i starten af september, hvor 19 kinesiske militærfly deltog.

I juni deltog 25 kinesiske fly i en gennemflyvning – en rekord, der først er blevet slået nu.

Taiwans udenrigsministerium advarede for kort tid siden om, at truslen fra Kina var stigende, og at Kina havde den militære kapacitet til at ”lamme” Taiwans forsvar, skriver BBC.