Coronavirus

Som den første stat i USA vil Californien kræve alle skoleelever vaccineret mod coronavirus

Kravet forventes at træde i kraft fra næste skoleår, så snart vaccinerne er officielt godkendt.

Alle skoleelever i Californien skal fra næste år være vaccinerede mod covid-19, hvis de skal modtage klasseundervisning. Det fortalte statens demokratiske guvernør på et pressemøde, der blev holdt på en skole.

Kravet forventes at træde i kraft fra efteråret 2022 for de 12 til 15-årige, når aldersgruppen er blevet endeligt godkendt til at modtage vaccinen, skriver Associated Press. Lige nu ligger der kun en nødtilladelse til den aldersgruppe.

Så snart der også er godkendte vacciner til elever fra fem år og op, vil kravet også træde i kraft for dem fra det følgende skole halvår.

Kravet kommer fordi kun 63 procent af 12 til 17-årige har vist sig at have taget imod mindst en dosis.

- Vi vil afslutte denne pandemi. Vi er alle udmattede, sagde guvernør Gavin Newsom på pressemødet.

Ikke-vaccinerede elever vil blive tilbudt selvstudier derhjemme, og der vil blive lavet specifikke regler for undtagelsestilfælde på grund af helbredsmæssige eller religiøse årsager.

Reglerne vil gælde Californiens syv millioner skoleelever. Både på offentlige og private skole. Der findes allerede lignende regler i enkelte skoledistrikter, men Californien er den første stat, der har varslet vaccinationskrav til skoleeleverne. Staten er samtidig landets største målt på indbyggertal.

Lyn-analyse

Californiens guvernør beder om ballade. Selvom staten er mere venstreorienteret end resten af USA, er der stærke magtfulde konservative lommer og interessegrupper, der ikke kommer til at acceptere det uden kamp. Guvernøren kan allerede nu godt forberede sig på en række retssager om beslutningen. 

Alt, hvad der handler om covid og de politiske tiltag for at dæmpe smittespredningen, er blevet lige så hyper politisk som alt andet i det splittede land. I de seneste uger har forældre rundt om i landet kunnet fortælle, hvordan skolebestyrelsesmøder har udviklet sig til regulære kampzoner.

Staten kræver allerede flere vacciner

Statens største fagforening for lærere bakker op om initiativet. Det samme gør statens forening for skolebestyrelser.

Formanden for California Medical Association, der dækker 50.000 læger i staten har meldt ud, at de “kraftigt støtter” kravet.

- Det her er ikke en ny ide. Vi kræver allerede vaccinationer mod flere kendte dødelige sygdomme, før elever kan begynde i skole, siger formanden Peter N. Bretah til Associated Press.

Lignende krav findes allerede for blandt andet mæslinger og fåresyge.

Det er ikke første gang, at Californien, som altid stemmer stærkt demokratisk, er først ude med krav for begrænse coronavirus i skolerne.

I august var staten også den første, der krævede, at lærere blev vaccineret eller testet ugentligt. Tidligere på sommeren krævede staten også, at alle lærere og elever bar masker indendørs.

Ophedet debat

Håndteringen af coronavirus i skolerne er blevet et sprængfarligt politiske emne, der flere gange har ført til højrøstede protester mod især krav om mundbind.

- Vi har bestyrelsesmedlemmer, der har modtaget dødstrusler, siger skolebestyrelsesmedlem Lindsay Love fra Chandler Unified-skoledistriktet i Arizona til ABC News.

- Jeg har modtaget dødstrusler og chikane hele vejen igennem alt det her.

I et brev til præsident Biden har den amerikanske forening for skolebestyrelser ifølge Washington Post advaret om, at deres medlemmer oplever mere vold og aggression både til og udenfor møderne.