Afghansk lærd går viralt: Kvinder må hverken kunne lugtes eller gå i sko, der larmer

Høje hæle, parfume og pangfarver hos kvinder er under pres i Afghanistan. En ny viral video bidrager til frygten, men alt er ikke, som det ser ud til.

Hvordan må kvinder dufte, hvilke farver må de klæde sig i, og hvor meget må deres sko larme?

Hun bør ikke dufte godt

Abdul Haq Samadi Yousufi Sa'al, religiøs lærd

Det er et spørgsmål, langskæggede mænd i Afghanistan har tænkt grundigt over, og 27. september fik de af landets borgere, der har et tv, mulighed for at komme helt tæt på overvejelserne.

- Den lyd, som deres sko laver, hvad betyder den? Det er en tilkendegivelse fra kvinder til unge mænd om at... Halløj, vi har forladt hjemmet med makeup på. Du sover, og du kigger ikke efter os, fortalte en studiegæst i sort turban seerne af kanalen Tolo News.

Han understregede, at bekymringerne om højhælede sko udelukkende handler om at beskytte de kvinder, der går med dem.

- Det er den slags tilkendegivelser, sådanne sko er skabt til. Til at opildne unge mænd, så de foretager slemme handlinger mod kvinder, fortalte manden med den sorte turban.

Han hedder Abdul Haq Samadi Yousufi Sa'al og er religiøs lærd og politisk analytiker på Tolo News, hvor han bidragede til frygten for, at Taliban er på vej til at indskrænke kvinders rettigheder yderligere.

Hvor stor en del af den islamistiske bevægelse, som er ved magten i landet, der deler hans holdninger, vides ikke med sikkerhed. Men der er på nuværende tidspunkt ikke offentliggjort regler, der direkte forbyder højhælede sko.

Forbudte farver og dufte

Ifølge interviewet på Tolo News er der hos den mere ortodokse del af Afghanistans langskæggede mænd yderligere to bekymringer, når det gælder landets kvinder.

- Der er nogle specielle forhold, der kun gælder for kvinder. Nummer ét er, at farven på deres tøj ikke bør være særlig attraktiv, så den påkalder sig andre menneskers opmærksomhed. Det andet forhold er, at hun ikke bør dufte godt og ikke bør anvende parfume, når hun forlader sit hjem, fortalte Abdul Haq Samadi Yousufi Sa'al til Tolo News.

Klippet fra Tolo News er efterfølgende blevet delt på Twitter af journalisterne Natiq Malikzada og Breshna Tahrik.

De dækker begge Afghanistan og udlagde Fazal Haq Samadi's udtalelser som om, de var den generelle holdning hos Taliban.

Klippene gik hurtigt viralt som et eksempel på det seneste undertrykkende tiltag fra styret i Kabul.

Abdul Haq Samadi Yousufi Sa'al afviser dog selv, at han taler på vegne af Taliban-bevægelsen.

I en video, der blev lagt på sociale medier, efter interviewet havde taget den store tur på de sociale medier, fortæller Abdul Haq Samadi Yousufi Sa'al, at videoklippet efter hans mening er misvisende.

- Interviewet, der blev bragt på Tolo News, er blevet klippet med skadelige hensigter, siger han i videoen.

Den afghanske aktivist Muhammad Jalal, der deler videoen, skriver, at det jo ikke er alle langskæggede mænd, der repræsenterer Taliban-bevægelsen.

De farlige hæle

Uanset at interviewet ikke ser ud til at repræsentere Talibans officielle holdninger, har det dog allerede ført til en modreaktion på de sociale medier.

Nu deler kvinder med sympati for deres afghanske medmennesker nemlig billeder af deres højhælede sko under hashtagget #FearMyHeels.

- Er det ikke bedre at identificere mænd, der bliver opstemt af lyden af kvinders sko, og sende dem til psykiater?, spørger en kvinde, der kalder sig Zhoi, på Twitter.

- Talibans tro bliver rystet af højden på kvinders hæle, farven på deres tøj og lyden af deres latter. At høre mine hæle klikke på gulvet burde ikke provokere jer, skriver en kvinde, der kalder sig Leyla.

En tredje kvinde foreslår at starte en ny - og lidt upraktisk - trend som modsvar.