Udland

Video af voldsom skudduel udløser store protester i Hviderusland

Stats-tv viser billeder af skudduel i aktivistens lejlighed, hvor en KGB-agent også bliver dræbt af skud.

Hviderussisk stats-tv har offentliggjort optagelser af en skudduel mellem en oppositionsaktivist og medlemmer af den hviderussiske sikkerhedstjeneste KGB.

Både aktivisten og en af KGB-agenterne blev dræbt under skyderiet, oplyser KGB.

Videooptagelser viser, hvordan KGB-agenterne bryder døren til aktivistens lejlighed i hovedstaden Minsk ned og trænger ind. Billeder taget med et andet kamera viser, hvordan manden venter inde i lejligheden med et gevær og affyrer et skud, da agenterne trænger ind i lejligheden.

Skuddet sårer ifølge myndighederne en KGB-agent så alvorligt, at han senere dør på hospitalet.

Derefter bliver manden, som myndighederne kalder en "terrorist" og en "særligt farlig kriminel", også dræbt, men det ses ikke på videobillederne.

- Han blev likvideret, da vi besvarede ilden, som KGB’s talsmand, Sergei Kabakovich, udtrykker det.

Skyderiet fandt sted mandag, og videooptagelserne blev efterfølgende vist på hviderussisk tv, og senere har nyhedsbureauet Reuters videredistribueret dem. Reuters understreger dog, at man ikke har kunnet kontrollere ægtheden af de redigerede optagelser.

Franak Viacorka, der er en af den hviderussiske oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskayas nærmeste rådgivere, har identificeret den dræbte som den 31-årige Andrei Zeltser.

Demonstrationer i Minsk

Drabet på Andrei Zeltser, der arbejdede for et amerikanskejet it-firma i Minsk, og den uidentificerede KGB-agent har vakt skarpe reaktioner, både fra modstandere og tilhængere af den siddende præsident, Alexander Lukashenko.

Onsdag aften samledes oppositionsfolk til demonstrationer i Minsk for at mindes den dræbte Andrei Zeltser.

Samtidigt har USA taget skarp afstand fra drabet på Andrei Zeltser.

- Denne hændelse lader til at være yderligere bevis for regimets foragt for menneskerettigheder og dets vilje til at tage ekstreme metoder i brug for at true folk, som de anser for politiske modstandere, siger den amerikanske regerings særlige udsending for Hviderusland, Julie Fisher.

- En særligt farlig kriminel

De hviderussiske myndigheder ser til gengæld skyderiet som et bevis for, hvor samvittighedsløs oppositionen er.

- Under en specialoperation, hvor vi efterforskede adresser, hvor terrorrelaterede personer holdt til, valgte en særligt farlig kriminel at åbne ild mod ordenshåndhæverne med en riffel, skriver KGB på sin hjemmeside i den officielle version af begivenhederne.

Og en talsmand for præsident Alexander Lukashenko siger ifølge Reuters, at drabet på KGB-agenten "ikke vil forblive ustraffet".

Nyhedsbureauet AP skriver, at de hviderussiske myndigheder onsdag begyndte at blokere adgangen til flere udenlandske hjemmesider, der har skrevet om skyderiet, blandt andet den hviderussiske udgave af den russiske avis Komsomolskaya Pravda.

Tvivl om videobillederne

Uafhængige hviderussiske medier har samtidigt rejst tvivl om ægtheden af de redigerede billeder, som stats-tv har offentliggjort.

De undrer sig især over de videooptagelser, der viser Andrei Zeltser vente i lejligheden med hævet gevær – og senere viser ham affyre et skud.

Tilsyneladende er der sat et kamera op i lejligheden for at dokumentere forløbet.

- Han optog hele forløbet på video for at få opmærksomhed bagefter, lyder forklaringen fra KGB’s talsmand, Sergei Kabakovich.

Kritikere undrer sig imidlertid over, at disse billeder viser Andrei Zeltsers 40-årige kone i baggrunden – også i færd med at filme forløbet med sin mobiltelefon. Hun er anholdt, sigtet for meddelagtighed i drabet på KGB-agenten, og hendes optagelser er ikke blevet offentliggjort.

En gennemgang af optagelserne i mediet Archytele peger på flere mistænkelige forhold ved optagelserne. For eksempel at gardinerne i lejligheden er trukket for på videobillederne af Andrei Zeltser, mens han venter i lejligheden, men er trukket fra et øjeblik efter, da agenterne trænger ind, og det første skud bliver affyret.