Udland

Betjent idømt livstid for drab på 33-årig kvinde

Sarah Everard blev myrdet af en mand. Det samme er sket for over 100 kvinder i Storbritannien i år, og debatten om kvinders utryghed raser igen.

Den britiske politibetjent, der i foråret kidnappede Sarah Everard og slog hende ihjel, er blevet dømt til fængsel på livstid.

Wayne Couzens blev dømt for kidnapning, voldtægt og drab, og livstidsdommen er uden mulighed for prøveløsladelse.

Det skriver Sky News.

Der var tårer og et lettelsens suk fra Sarah Everards familie og venner. Og mens resten af dommen blev læst op, veg Susan Everards øjne ikke fra sin datters drabsmand, der stod og rystede sagte.

Forsvandt på vej hjem fra ven

33-årige Sarah Everard forsvandt om aftenen 3. marts, da hun var på vej hjem til fods fra en vens hus i bydelen Clapham i London.

På vej hjem snakkede hun i telefon med sin kæreste – som man kan se på et overvågningskamera, der fangede hende – men Sarah Everard kom aldrig hjem, og i dagene efter holdt Storbritannien vejret sammen med hendes fortvivlede familie.

En uge senere blev hendes forkullede rester fundet i en skov halvanden times kørsel sydøst for hovedstaden.

Mistanken rettede sig hurtigt mod den 48-årige politibetjent Wayne Couzens, og i juni tilstod han drabet.

Sag sparker debat i gang igen

Retssagen har afsløret grufulde detaljer om Sarah Everards mord.

I dagene efter hendes død samledes folk for at mindes hende foran et voksende blomsterhav på Clapham Common, og følelserne sad uden på tøjet for mange. En aften endte en mindehøjtidelighed endda i protester og sammenstød med politiet.

Samtidig delte kvinder løs af deres egne oplevelser under #TextMeWhenYouGetHome og #ReclaimTheStreets, der snart spredte sig i både Storbritannien og resten af verden.

Men Sarah Everards sag er langtfra enestående.

Dommen falder, samtidig med at Storbritannien er optaget af en sag om endnu en kvinde, der aldrig kommer hjem igen, fordi hun blev myrdet af en fremmed mand.

For knap to uger siden forsvandt den 28-årige skolelærer Sabina Nessa en fredag aften. Om morgenen 18. september blev hun fundet død i en park.

Parken ligger få minutter fra hendes hjem, og Sabina Nessa skød fredag aften genvej gennem parken for at møde en ven på en pub klokken 20.30 i Kidbrooke Village i London.

Men hun kom aldrig frem.

I dagene efter drabet på hende begyndte hashtagget #ReclaimTheseStreets at trende igen. Hashtagget er samtidig blevet navnet på en bevægelse med lokalgrupper, der har spredt sig på Twitter siden marts 2021.

I mandags blev en 36-årig mand arresteret og sigtet for mordet på Sabina Nessa.

Mordet på Sabinas Nessa har – sammen med den verserende sag om mordet på Sarah Everard – atter sparket gang i en debat om vold mod kvinder og sat fokus på problemets omfang.

Og tallene tegner et ubehageligt billede.

Over 100 kvindemord i 2021

Siden mordet på Sarah Everard i marts er 80 andre kvinder blevet myrdet af en mand.

Ser man på hele 2021, er det indtil videre sket for 109 kvinder, viser tal fra Counting Dead Women, som er en organisation, der holder øje med vold mod kvinder i Storbritannien.

Det svarer til mere end to kvinder om ugen.

Imens tager det længere og længere tid at retsforfølge dem, der forbryder sig mod kvinder.

Antallet af retssager og domme for voldtægt er faldet med henholdsvis 59 og 47 procent i England og Wales siden 2016, viser en rapport fra regeringen, der kom ud tre måneder efter mordet på Sarah Everard.

Regeringen undskyldte bagefter over for alle voldtægtsofre, og premierminister Boris Johnson beklagede de traumer og frustrationer, som de lange ventetider i retssystemet må betyde for de berørte kvinder. Derefter lovede han at tilføre retssystemet flere penge, så de kan komme bedre i gang med bunken af sager, der hober sig op år efter år.

I Storbritannien udsættes en ud af fem kvinder for seksuel vold i løbet af deres liv, viser en anden rapport fra regeringen.