Coronavirus

Flyselskab fyrer 593 uvaccinerede ansatte, og de står ikke alene

Adskillige af USA's største virksomheder har indført krav om vaccination. Det samme har den amerikanske præsident for alle offentligt ansatte.

De har vidst det siden august.

Og lige om lidt falder hammeren for 593 ansatte hos det amerikanske flyselskab United Airlines.

De har ikke villet lade sig vaccinere mod coronavirus, og på den baggrund står de nu alle overfor en fyreseddel.

Det har United Airlines meldt ud tirsdag, skriver CNN.

- Det har været en utroligt svær beslutning, men sikkerhed og de ansattes sundhed har altid været vores førsteprioritet, siger Scott Kirby, som er administrerende direktør hos United Airlines, ifølge CNN i et brev til sine ansatte.

Den ene farlige procent

United Airlines meldte ud i august, at de ville fyre de af deres medarbejdere, som ikke senest 27. september havde fremvist bevis på, at de var færdigvaccinerede mod coronavirus.

Please, please bliv vaccineret. Bliv vaccineret nu

Joe Biden, USA's præsident

Det havde 67.000 af flyselskabets ansatte gjort, mens 2000 havde angivet religiøse eller helbredsmæssige grunde til ikke at lade sig vaccinere - hvilket virksomheden godtog.

Tilbage står nu omtrent én procent af virksomhedens ansatte, som ikke vil vaccineres, og som snart ikke er ansatte længere.

Og hvis den ene procent skal fyres for at holde de resterende medarbejdere sunde og raske, må det desværre være således, lyder det fra direktøren.

- Alle er mere sikre, når alle er vaccinerede, og vaccinekrav virker, skriver Scott Kirby i brevet.

Et andet amerikansk flyselskab, Delta Airlines, har øget prisen på deres sundhedsforsikring for uvaccinerede medarbejdere med 200 dollars om måneden – knap 1300 kroner – fra 1. november og fremefter.

Det skriver The New York Times.

Udbredt blandt virksomheder og hospitaler

Flyselskabernes to forskellige modeller, der skal forsøge at få medarbejdere til at smøge ærmet op, er langt fra unikke.

For mens vaccinekrav til ansatte på arbejdspladser ikke er videre udbredt i Danmark, har mange private virksomheder såvel som offentlige arbejdspladser i USA taget midlet i brug.

I slutningen af august havde 14 procent af de amerikanske arbejdsgivere indført - eller planlagt at indføre - krav om vaccination for medarbejdere, der ønskede at møde fysisk op på arbejde.

Siden er flere kommet til.

Facebook, Google, Ford, Walmart samt adskillige andre store virksomheder kræver via trussel om fyring eller andre sanktioner, at deres medarbejdere lader sig vaccinere, skriver NBC News.

Det samme gælder for flere private hospitaler og plejehjem i USA.

Flere steder har det udløst juridiske slagsmål, men svaret har relativt endegyldigt udmøntet sig til arbejdsgivernes fordel.

Udbredt vaccineskepsis

De private og offentlige arbejdsgiveres krav om, at deres medarbejdere lader sig stikke, kommer i en tid, hvor USA kæmper for at få en større andel af befolkningen vaccineret.

- Please, please bliv vaccineret. Bliv vaccineret nu, næsten tryglede den amerikanske præsident Joe Biden på et pressemøde tilbage i juli.

Og for nylig ændrede præsidenten strategi fra at trygle til at beordre.

Joe Biden underskrev nemlig tidligere i september et dekret, der dikterede, at såfremt landets offentligt ansatte ønskede at møde på arbejde, skulle de lade sig vaccinere.

Det ventes at berøre op mod 100 millioner amerikanere.

USA halter bagefter

Mens landet hurtigt tog den internationale vaccineførertrøje, da vaccinerne blev vidt tilgængelige i begyndelsen af 2020, begyndte USA med tiden at få udfordringer med udbredt modvilje mod vaccinerne.

Selv da de amerikanske sundhedsmyndigheder i slutningen af august gav en fuld godkendelse til Pfizer-BioNTech-vaccinen, der indtil da kun havde været nødgodkendt.

I øjeblikket er 55 procent af den amerikanske befolkning færdigvaccineret – i Danmark er det tal 74,5 procent.

Både smittetal og indlæggelsestal i USA har den seneste uge været for nedadgående, men siden starten af august har der konsekvent været mere end 100.000 nye daglige smittetilfælde.

28. september er der rapporteret om 2026 covid-19-relaterede dødsfald det seneste døgn.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder har langt de fleste covid-19-relaterede indlæggelser og dødsfald ramt uvaccinerede borgere.