Udland

Betjent lavede falsk anholdelse og lagde Sarah Everard i håndjern før drab

Sagen om drabet på britiske Sarah Everard fik tidligere på året international opmærksomhed. Nu kører retssagen, og nye detaljer er kommet frem.

En britisk politibetjent udnyttede sin stilling til at narre 33-årige Sarah Everard, da han tidligere i år kidnappede hende og slog hende ihjel.

Det er onsdag kommet frem under retssagen mod betjenten, skriver Sky News.

Han ledte efter en enlig, ung kvinde, som han kunne kidnappe og voldtage

Tom Little, anklager

Sarah Everard forsvandt 3. marts, da hun var på vej hjem fra en vens hus til fods. En uge senere blev hun fundet død.

Mistanken rettede sig hurtigt mod den 48-årige politibetjent Wayne Couzens, og i juni tilstod han drabet.

Retssagen ved den strafferetlige domstol Old Bailey i London skal afgøre, hvilken straf Couzens skal idømmes, og under anklagemyndighedens fremlæggelse af sagen, blev en række grufulde detaljer om drabet afsløret.

Anklager Tom Little indledte således sin præsentation i retten med at konkludere, at Wayne Couzens' forbrydelser kan opsummeres med fem ord:

- Bedrag, kidnapning, voldtægt, kvælning, brand.

Anklaget for bryde coronaregler

3. marts forlod Sarah Everard sin vens hjem omkring klokken 21.00. Godt en halv time senere blev hun passet op af Wayne Couzens.

I virkeligheden var han ikke på vagt denne aften - men det vidste Sarah Everard ikke.

I retten forklarede anklager Tom Little, at Wayne Couzens identificerede sig med sit officielle politi-id og lavede en "falsk" anholdelse af Everard under det påskud, at hun havde forbrudt sig mod coronareglerne i England.

Couzens lagde hende i håndjern, og uden at gøre modstand lod hun sig føre ind på bagsædet af en udlejningsbil.

Anklageren understregede i retten, at landet på dette tidspunkt stod midt i en omfattende nedlukning på grund af coronapandemien, hvilket kan have gjort Sarah Everard mere tilbøjelig til at tro på anklagen om, at hun havde brudt coronareglerne.

Et vidne har forklaret efterforskerne, at hun tolkede seancen som en undercover-betjent, der gennemføre en anholdelse.

I alt gik der mindre end fem minutter, fra Wayne Couzens lagde Everard i håndjern, til han kørte væk med hende i den lejede bil.

- Det var begyndelsen på hendes langvarige prøvelser, som omfattede en tur på 130 kilometer, hvor hun var tilbageholdt, og som først førte til voldtægt og siden til drab, fortalte Tom Little.

En planlagt jagt

Wayne Couzens satte kursen mod Kent sydøst for London, hvor han selv boede i byen Deal med sin kone og to børn.

Men turen gik ikke til Deal.

Denne aften kørte han mod Dover, hvor han tidligere på aftenen havde parkeret sin egen bil i et ikke-beboet område.

Overvågningsbilleder viser, at betjenten omkring klokken 23.30 flyttede Sarah Everard fra lejebilen til sin egen bil.

- For at han kunne gøre det, uden at hun undslap eller forsøgte at slippe væk eller råbte op, må man udlede, at han som minimum må have truet hende, argumenterede Tom Little.

Ifølge anklageren understreger forløbet, at Wayne Couzens havde planlagt sin forbrydelse på forhånd, da der "ikke er nogen anden troværdig forklaring på hans behov for at leje en bil".

- Hans bevægelser stemmer overens med, at han ledte efter en enlig, ung kvinde, som han kunne kidnappe og voldtage, hvilket er præcis, hvad han gjorde.

Tog på kaffebar efter drab

I retten forklarede anklageren, at Couzens efterfølgende kørte til et afsidesliggende område nordvest for Dover, som han kendte godt.

Her parkerede han sin bil og voldtog Sarah Everard, lyder anklagen.

Det næste spor af betjentens færden på gerningsnatten er et overvågningskamera, der klokken 02.31 filmede hans bil tilbage i Dover.

- På dette tidspunkt er Sarah Everard højst sandsynligt blevet dræbt, sagde Tom Little i retten.

Det begrundede han med, at Couzens efterfølgende kørte til en tankstation, hvor han købte nogle drikkevarer. Ifølge anklageren er det usandsynligt, at Couzens ville være gået ind på tankstationen og efterladt Everard i bilen foran tanken, hvis hun var i live.

Klokken 04.28 blev hans bil set køre i retning af skovområdet Hoads Wood, hvor Sarah Everards lig senere blev fundet.

Små fire timer senere besøgte han en kaffebar, hvor han købte en varm kakao og et stykke tærte, inden han kørte til biludlejningsfirmaet og returnerede lejebilen.

Senere om morgenen 4. marts kørte han videre til byen Sandwich, hvor han skilte sig af med sit offers mobiltelefon, som han smed i et vandløb.

Telefonen blev senere bjærget af efterforskerne, som også fandt et lille stykke af sim-kortet fra telefonen i Couzens bil.

Lod børn lege tæt ved lig

Lidt efter middag den efterfølgende dag så et vidne store flammer ved skovområdet Hoad's Wood.

Ifølge anklager Tom Little stemmer stedet overens med det sted, hvor Sarah Everards lig, hendes tøj og personlige ejendele blev brændt.

Tidligere samme dag havde Wayne Couzens købt en mængde benzin, som han menes at have brugt til afbrændingen.

Om eftermiddagen købte han to store sække i et byggemarked, inden han igen kørte mod skovområdet.

Anklageren forklarede i retten, at Couzens må have brugt sækkene til at flytte det stærkt forbrændte lig fra brandstedet til den sø, hvor det senere blev fundet.

Under hele forløbet fortsatte betjenten sin hverdag, som om intet var hændt, og passede sine daglige gøremål i hjemmet.

Om morgenen 7. marts kørte han endda en tur ud til Hoad's Wood sammen med sin kone og deres to børn.

Couzens lod sågar børnene lege "relativt tæt på det sted", hvor det forbrændte lig var blevet efterladt, sagde Tom Little i retten.

Fælden klapper

Det sidste livstegn fra Sarah Everard var en telefonsamtale, hun havde med sin kæreste i minutterne inden sin forsvinden 3. marts.

Da kæresten efterfølgende ikke kunne komme i kontakt med Everard, og hun heller ikke kom hjem, meldte han hende savnet hos politiet.

Politiets efterforskning ledte dem 9. marts frem til overvågningsbilleder, der identificerede den bil, hun var blevet kidnappet i.

Det viste sig at være en udlejningsbil, som den pågældende aften havde været lejet ud til en mand ved navn Wayne Couzens. En mand, der arbejde for politiet i London.

Samme aften kørte to betjente ud til Couzens hjem. Her blev han anholdt under mistanke for at stå bag kidnapningen af Sarah Everard.

Først nægtede han at kende noget til hende – udover efterlysningerne i medierne – men senere ændrede han forklaring.

Couzens' nye forklaring gik på, at han havde haft økonomiske problemer. Han var kommet i kontakt med en bande, som gjorde sig i menneskehandel, og som havde truet ham til at kidnappe den unge kvinde.

Han hævdede, at han ikke vidste, hvad der var blevet af hende.

- Hvis jeg kunne gøre noget for at få hende tilbage lige nu, så ville jeg gøre det, sagde Wayne Couzens under afhøringen.

Dagen efter blev Sarah Everards lig fundet.

Kræver fængsel på livstid

Politiets efterforskning ledte til en lang række beviser, der undsagde Wayne Couzens forklaring.

Blandt andet blev der fundet blod fra Sarah Everard og sæd fra ham selv på bagsædet af hans bil.

Efter næsten tre måneders benægtelse, gik han i juni til bekendelse og tilstod kidnapning, voldtægt og drab.

Undersøgelser fastslog, at dødsårsagen var kvælning, hvilket stemte overens med Wayne Couzens tilståelse, hvor han forklarede, at han havde kvalt Sarah Everard med sit bælte.

I retten onsdag afsluttede anklager Tom Little ifølge Sky News sin fremlæggelse med at argumentere for, at forbrydelsen er så exceptionel, at Couzens bør idømmes fængsel på livstid.

Anklageren ser det som skærpende omstændigheder, at Couzens misbrugte sin stilling som politibetjent til at kidnappe Sarah Everard, at der forud lå "betydelig" planlægning, og at offeret var i live i adskillige timer, før hun blev voldtaget og dræbt.

Familiemedlemmer brød sammen

Under onsdagens afsluttende bemærkninger fik også Sarah Everards familie lov at udtale sig i retten i London.

Moderen, Susan, fortalte, at hun ikke kan udstå tanken om, hvad datteren måtte gennemleve i sine sidste timer, og at hun er frastødt over Wayne Couzens handlinger.

- Jeg er så forarget over, at han maskerede sig som politimand for at få, det han ville have, sagde hun.

Søsteren, Katie, brød grædende sammen og kaldte Couzens for "et monster", mens faderen, Jeremy, sagde, at ingen strafudmåling vil kunne stå mål med den smerte, som familien er blevet påført.

Torsdag får Wayne Couzens' forsvarsadvokat lov til at fremlægge sine argumenter, hvorefter der vil falde dom i den opsigtsvækkende sag, som medførte international debat om kvinders utryghed i nattelivet og udløste demonstrationer i en lang række lande.

Dommen ventes af blive afsagt omkring klokken 13.00-13.30 dansk tid.