Udland

Amerikanske topgeneraler modsiger Joe Biden om tilbagetrækning fra Afghanistan

Den militære top ville beholde en lille amerikansk styrke i Afghanistan - men Joe Biden kan ikke huske, at han fik den rådgivning.

To amerikanske topgeneraler modsiger nu direkte præsident Joe Biden i sagen om den amerikanske tilbagetrækning fra Afghanistan.

De to højtstående generaler, Mark Milley og Kenneth McKenzie, blev tirsdag afhørt i den amerikanske Kongres.

Her forklarede de, at de havde rådet præsident Joe Biden til at beholde en mindre styrke på 2500 amerikanske soldater i Afghanistan for at sikre, at den afghanske regeringshær ikke skulle kollapse, skriver CNN.

Præsident Joe Biden har i et interview i august med tv-stationen ABC forklaret, at han ikke mindes at have fået sådant et råd fra sine topgeneraler.

Generalerne sagde til gengæld tirsdag, at deres budskab ”blev leveret og overvejet af præsidenten”.

General Mark Milley, der er chef for Joint Chiefs of Staff, understregede dog i sit vidneudsagn, at præsidenten har al mulig ret til at overhøre de råd, som han får fra sine militære ledere.

Han betegnede det som sin pligt at rådgive præsidenten, mens det ikke er præsidentens pligt at følge den rådgivning, han får:

- Princippet om civil kontrol over militæret er ukrænkeligt og fuldstændigt afgørende for vores land, sagde Mark Milley i Kongressen.

Mens republikanske politikere i Kongressen brugte ord som ”en falsk erklæring” om Joe Bidens udtalelser til ABC, så holder Det Hvide Hus sig til samme forklaring som general Mark Milley, skriver BBC.

- Præsidenten sætter stor pris på åbenhjertige råd fra Joint Chiefs of Staff og militæret. Men det betyder ikke, at han altid er enig med dem, siger talsmanden for Det Hvide Hus Jen Psaki.

"En stor overraskelse for alle"

Høringen i Senatets Forsvarskomite er et forsøg på at få en forklaring på, hvorfor det amerikanske engagement i Afghanistan endte så kaotisk i august, da Taliban generobrede magten i landet.

Både forsvarsminister Lloyd Austin, Mark Milley fra Joint Chiefs of Staff og Kenneth McKenzie, der var øverst ansvarlig for indsatsen i Afghanistan, aflagde vidneudsagn tirsdag.

Forsvarsministeren indrømmede, at USA var blevet taget på sengen, da den afghanske hær opgav kampen.

- At den afghanske hær, som vi og vores partnere havde trænet, simpelthen smeltede bort og forsvandt – i flere tilfælde uden at affyre et eneste skud – kom som en stor overraskelse for os alle, sagde Lloyd Austin.

General Mark Milley konklusion var, at det samlede forløb havde ”skadet” USA’s troværdighed i resten af verden.