Udland

Afghanske flygtninge er endt på luksushotel

Albanien har indkvarteret hundredevis af afghanske flygtninge på dyre hoteller. Vi putter ikke mennesker i lejre, siger premierminister.

Få steder i verden har man taget så godt mod de afghanske flygtninge, som man har gjort i Albanien.

Her er 700 afghanere indlogeret på luksushoteller langs Adriaterhavets kyst med halalmad serveret i restauranten og fri adgang til strand og swimmingpool.

- Vi kom hertil som flygtninge, og jeg må sige, vi er luksusflygtninge. For vi bor her på et femstjernet hotel, siger en af afghanerne, Wahab Siddiqi, der tidligere arbejdede som underviser og journalist i Afghanistan, til TV 2.

TV 2s udsendte medarbejder Martin Selsøe forklarer, at den usædvanlige indkvartering skyldes, at Albanien føler en form for skæbnefællesskab med Afghanistan:

- Albanien er selv et land, der har kæmpet for sit demokrati efter kommunismen og har oplevet store kriser og folk på flugt. Så man føler en form for slægtskab med afghanerne og føler pligt at hjælpe, forklarer Martin Selsøe.

Dertil kommer, at Albanien som NATO-land har haft udsendte soldater i Afghanistan og derfor vil hjælpe de afghanere, der tidligere ydede støtte til de albanske soldater.

På vej til USA

Albanien har indgået en aftale med USA om at modtage 4000 afghanske flygtninge, der skal opholde sig i Albanien, mens deres ansøgning om at komme videre til USA bliver behandlet. Disse flygtninge er fløjet direkte ind fra Pakistan og Qatar.

Det amerikanske papirarbejde kan imidlertid tage lang tid, så det er usikkert, hvor længe flygtningene skal blive i Albanien.

- Tidsplanen er skredet lidt. Først talte man om nogle uger eller nogle måneder. Så blev det op til et år, og nu taler nogen om to år. Men Albanien siger, at de kan blive så længe, de vil, siger Martin Selsøe.

Lejre er ødelæggende

De afghanske flygtninges ophold på badehotellerne bliver betalt af udenlandske velgørenhedsorganisationer.

Men den albanske premierminister, Edi Rama, har tidligere slået fast, at Albanien ikke bare behandler flygtningene godt, ”fordi amerikanerne beder os om det”.

- Vi putter ikke mennesker i lejre. De er menneskeligt ødelæggende, og alle de psykologiske problemer starter her. Vi har været gennem det mange gange i vores egen historie. Disse mennesker prøver bare at undslippe fra et rent helvede, har Edi Rama sagt i et interview med New York Times.

Velkomne til at blive

Spørgsmålet er, hvad der skal ske med de flygtninge, der ikke får lov til at rejse videre til USA eller et andet land.

Albanien har klart sagt, at de afghanske flygtninge i så fald er velkomne til at blive i landet.

Landet er et af de fattigste i Europa, og siden kommunismens sammenbrud i 90’erne er halvanden million albanere rejst til udlandet. Så landet kan godt bruge en del af den arbejdskraft, som afghanerne kan tilbyde, siger Martin Selsøe:

- Landet har en stor hjerneflugt. Der er mange, der forlader landet, fordi de synes, mulighederne her er for dårlige. Det betyder, at der mangler veluddannede folk i en række sektorer, forklarer han.

Og det er ikke utænkeligt, at Albanien kan få gavn af de de nyankomne afghanere på længere sigt, siger en af de flygtninge, som TV 2 har talt med.

- Vi håber, at vi får et visum til det sted, vi har søgt om. Men selvom vi bliver i Albanien – så længe vi kan bidrage til det albanske samfund, vil vi gerne blive, siger den afghanske flygtning Zahir Walizada til TV 2.