Udland

Hård kritik af regeringen for at sende særligt pigtrådshegn til Litauen

Tirsdag besøger udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) grænseområdet i Litauen, hvor barberbladslignede pigtråd skal holde migranter ude.

Danmark har sendt 15 kilometer pigtrådshegn til Litauen for at styrke landets grænse mod det stigende antal migranter, der kommer ind i landet via Hviderusland.

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser nu til Berlingske, at der er tale om det såkaldte concertina-pigtrådshegn. Og det er et valg, som politikere og menneskerettighedsorganisationer problematiserer over for avisen.

The Guardian beskriver den valgte type hegn i galvaniseret stål som deciderede barberblade og skriver, at almindelig pigtråd er beregnet til blot at vanskeliggøre bevægelse. Concertina-pigtrådshegnet er ”designet til lemlæstelse”, lyder det.

Ifølge Berlingske har concertina-pigtrådshegn kostet menneskeliv ved de spanske enklaver Ceuta og Melilla ved Marokko på Nordafrikas kyst. Og som konsekvens af flere voldsomme episoder begyndte de spanske myndigheder i 2019 at pille grænsehegnene ned, skriver The Guardian.

Indenrigsminister Fernando Grande-Marlask proklamerede i den forbindelse, at den spanske grænsekontrol skulle bevæge sig videre fra "blodige metoder".

Hård kritik af regeringen

Netop den detalje bliver der bidt mærke i hos Nikolas Feith Tan, der er seniorforsker med speciale i international flygtningeret og menneskerettighedslovgivning hos Institut for Menneskerettigheder.

Han kritiserer regeringens valg af hegn og siger, at de spanske enklaver er kendt for at have "de mest intense eksempler på grænsekontrol" med høje hegn mellem de marokkanske og spanske territorier.

- Derfor er det oplagt interessant, at mens ét lands regering, Spaniens, vælger at tage den type hegn ned, vælger en anden regering, den danske, at bruge det imod migranter. Det er nyt, at Danmark indtager så stor en rolle og udviser så stor interesse for grænsekontrollen af Europa, siger Nikolas Feith Tan til Berlingske.

Også Enhedslisten og Amnesty Danmark kritiserer den danske regering over for avisen.

"De ydre grænser er også Danmarks grænse"

I alt har Danmark sendt 410 ruller almindelig pigtråd samt 7700 såkaldte concertina-pigtrådsspiraler afsted. Det svarer i alt til 90 kilometer, hvilket sammenlagt dækker behovet til omkring 15 kilometer såkaldt 3-2-1 pigtrådshegn.

Tirsdag skal udlændinge- og indenrigsminister Mattias Tesfaye (S) mødes med Litauens indenrigsminister i Litauen, hvor de sammen vil besøge grænseområdet i Litauen.

Til Berlingske oplyser ministeren i et skriftligt svar, at "regeringen støtter fuldt op om, at lande beskytter deres grænser".

- Det er derfor, at vi har sagt ja til at sælge pigtrådshegn til Litauen, da de rettede henvendelse til os. Det er også i Danmarks interesse. De ydre grænser er også Danmarks grænse. Men selvfølgelig skal alle menneskerettigheder overholdes. Ligesom der skal være mulighed for at søge asyl, oplyser Mattias Tesfaye.

Mistede menneskeliv

Siden foråret er krisen spidset til mellem Hviderusland og nabolandene Polen, Litauen og Letland.

Anklagerne lyder, at Hviderusland bevidst efterlader migranter fra blandt andet Mellemøsten og Afrika i stort antal ved grænserne som hævn for de sanktioner, EU har indført mod Hvideruslands præsident, Alexander Lukashenko.

2021 har derfor også budt på et usædvanligt pres på grænsen til Litauen, hvilket i starten af september fik udlændingeminister Mattias Tesfaye til at fortælle, at Danmark sender de 15 kilometers pigtrådshegn som hjælp til at styrke grænsen mod den hviderussiske nabo.

Striden mellem Hviderusland og nabolandene er efterhånden skyld i flere mistede menneskeliv.

I sidste uge kom det eksempelvis frem, at fire migranter strandet på grænsen mellem Polen og Hviderusland i løbet af få dage var døde af kulde og udmattelse. Fredag steg tallet til fem, skriver Politiken. Her blev liget af en irakisk mand fundet 500 meter fra den litauiske grænse.