Controlling Britney Spears

Fire voldsomme anklager i ny dokumentar om Britney Spears

Superstjernen blev overvåget overalt – selv da hun var alene med kæresten i soveværelset, lyder anklagerne i ny dokumentar.

Anklager om overvågning, kontrol, trusler og tvang.

Der lægges ikke fingre imellem i en ny dokumentar om Britney Spears. Her bringer flere personer fra superstjernens inderkreds nyt brænde til bålet om det omdiskuterede værgemål, som hendes far, Jamie Spears, har haft over hende i 13 år.

Dokumentaren landede i USA kort før et afgørende retsmøde, hvor en domstol i Los Angeles skulle tage stilling til værgemålet. Og nu har retten taget stilling. Jamie Spears blev onsdag frakendt værgeretten over sin datter.

Men værgemålet består. For nu. En autoriseret revisor skal varetage det, indtil retten 12. november tager stilling til, om værgemålet skal ophæves helt.

Værgemålet består blandt andet af at varetage Britney Spears' formue på omkring 60 millioner dollars – cirka 380 millioner danske kroner.

Dokumentaren, som er produceret af New York Times og har fået titlen 'Controlling Britney Spears', kan fra torsdag 30. september ses på TV 2 PLAY.

Der er tale om 70 eksplosive minutter, hvor blandt andet en tidligere ansat i et sikkerhedsfirma fortæller, hvor systematisk Britney Spears blev overvåget. Faktisk gik det så vidt, at overvågningen fandt vej helt ind i superstjernens soveværelse.

Vi har samlet de fire mest opsigtsvækkende anklager, som fremsættes i dokumentaren.

1: Systematisk overvågning – også af soveværelset

Da Britney Spears i februar 2008 blev sat under et retsbestemt værgemål, så indebar det, at hendes far, Jamie Spears, blev udpeget som den formelle værge.

Men i 2012 fik han et sikkerhedsfirma tilknyttet på fuld tid for at passe på den ombejlede superstjerne.

Black Box Security fik opgaven. Firmaet, der blev ledet af Edan Yemini, skulle altså indgå fast i Britney Spears' dagligdag.

Den 21-årige Alex Vlasov var med fra start som ansat. Og som årene gik, vandt han mere og mere tillid hos Edan Yemini. Det betød også, at han fik indblik i firmaets mere lyssky metoder.

Alex Vlasov fortæller, at Britney Spears' telefon blev overvåget ved, at man tilknyttede en iPad på samme iCloud-konto, så man på den måde fik et spejl af alt, hvad hun foretog sig.

I en gruppechat diskuterede Jamie Spears, Edan Yemini og en repræsentant for Britney Spears' agentvirksomhed ethvert skridt, Britney Spears foretog sig. Og havde hun gjort noget uhensigtsmæssigt, så fik det konsekvenser. I visse tilfælde blev telefonen taget fra hende.

- Hun blev ikke behandlet som et menneske, siger Alex Vlasov i dokumentaren.

Overvågningen greb om sig. Edan Yemini fik placeret en mikrofon i Britney Spears' soveværelse, så de også der kunne vide besked om, hvad hun foretog sig. Der blev i alt optaget 180 timers lyd fra soveværelset. Både fra hendes tid alene sammen med kæresten og fra samtaler med børnene.

Alex Vlasov blev bedt om at slette alle spor, men han siger, at han har gemt en kopi af lydfilerne som bevismateriale.

2: Mistede adgangen til egne penge

Britney Spears har i store perioder været en pengemaskine. Ifølge dokumentaren så tjente folkene omkring hende store summer, og de pressede hende til mere og mere arbejde og flere og flere koncerter. Pengene væltede ind.

Managementfirmaet Tri Star Sports and Entertainment, som var fast tilknyttet, fik 5 procent af superstjernens indtægter.

Faren, Jamie Spears, fik 16.000 dollars – godt 100.000 kroner – om måneden plus en ukendt procentsats.

Den eneste, der ikke mærkede noget til de store summer, var Britney Spears selv. Hun måtte nemlig nøjes med lommepenge. Hvor mange vides ikke.

Tish Yates var ansvarlig for Britney Spears' kostumer i årene 2008-2010 og 2013-2018. Hun fortæller, at det var Tri Star Sports and Entertainment, der sad hårdt på pengene.

Den ansatte i firmaet Robin Greenhill blev fast knyttet til superstjernen, og hun var så skrap, at hun ikke ville lade Britney Spears spise sushi to dage i træk.

Det var for dyrt, når nu hun også havde fået sushi dagen forinden, sagde Robin Greenhill ifølge Tish Yates.

Og hvis Britney Spears ikke makkede ret, så blev det til højlydte skænderier, der som regel endte med, at Jamie Spears kom og truede datteren med at miste samværet med sine to drenge, fortæller Tish Yates.

Drengene er i dag 14 og 15 år og bor hovedsageligt hos deres far, Kevin Federline.

Tish Yates beretter ligeledes om en episode, hvor Britney Spears faldt over et par Sketchers-gummisko i et butiksvindue. Men Black Box Security, som holdt hendes kreditkort, sagde nej, fordi hun ikke havde penge til dem. Så måtte Tish Yates købe skoene til Britney Spears i hemmelighed på sit budget til kostumerne.

3: Potentielle kærester blev overvåget – og skulle godkendes

Der var ifølge dokumentaren streng kontrol med alle dele af Britney Spears' liv. Det gjaldt også hendes personlige relationer og i særlig grad de mænd, der kom ind i hendes liv.

Alex Vlasov, der var ansat i sikkerhedsfirmaet, fortæller, at der var en besættelse af mændene i Britney Spears' liv. De skulle godkendes af Jamie Spears. Og de skulle underskrive fortrolighedsaftaler for at komme i betragtning.

Og ikke nok med det så blev der også iværksat overvågning af de pågældende mænd, så Jamie Spears kunne vurdere, om de skulle have lov til at se datteren.

Britney Spears har selv udtalt sig om dette. I et tv-interview bekræftede hun, at hendes far skulle godkende hendes kærester.

- Min far er lidt skør, sagde hun.

De ord blev dog dengang leveret i en spøgefuld tone.

4: Britney Spears' fortrolige blev skubbet væk

I dokumentaren medvirker også Britney Spears' tidligere assistent, Felicia Culotta. Hun havde fulgt Britney Spears i 90’erne og blev tilknyttet igen i 2009 for at tage med på turnéen 'The circus'.

Og de to var tætte. Måske for tætte.

Felicia Culotta fortæller i hvert fald, at hun blev skubbet ud i kulden, og at holdet bag værgemålet forsøgte at skabe splid mellem de to.

Assistenten blev indkaldt til møde. Faren, Jamie Spears, meddelte hende, at Britney Spears ikke ville have hende med til Europa alligevel.

Det satte tanker i gang hos Felicia Culotta. Måske var Britney Spears sur på hende?

Hun tog med alligevel, da alt det praktiske var på plads, men hun måtte love Britney Spears' far, at hun ville holde sig helt ude af syne. Så det gjorde hun.

Men til den allersidste koncert gik det galt. Britney Spears og Felicia Culotta rendte ved et uheld ind i hinanden. Britney Spears satte i løb og omfavnede sin assistent.

- Fiii, hvor har du været, råbte Britney Spears ifølge Felicia Culotta selv.

Der vidste Felicia Culotta, at holdet bag værgemålet havde forsøgt at spille de to ud mod hinanden.

Langsomt blev Britney Spears' mest fortrolige skubbet ud i kulden.

- Jo mere de skubbede mig væk, jo mindre støtte fik Britney, siger Felicia Culotta i dokumentaren.

Far fjernet som værge

Kampen om værgemålet står fortsat på. Og har gjort det længe.

New York Times, som har produceret dokumentaren, fremlægger en række retspapirer, som dokumenterer, at Britney Spears har kæmpet i årevis for at slippe af med værgemålet.

Første gang i 2014. Så i 2016. Og så 23. juni i 2021 hvor hele verden for første gang hørte hendes side af sagen. Her medvirkede hun i et retsmøde per telefon, og i 23 minutter fortalte hun om, hvordan hun havde det. Og hele verden kunne lytte med.

Sideløbende er der opstået en hel bevægelse, som kalder sig 'Free Britney'. Den kæmper for at få ophævet værgemålet en gang for alle.

I første omgang har en domstol i Los Angeles onsdag 29. september 2021 besluttet, at Jamie Spears mister værgeretten over Britney Spears. Den autoriserede revisor John Sabel er sat ind som værge i stedet.

12. november skal det så besluttes om værgemålet endeligt skal suspenderes.

Advokat chokeret over overvågning

Ingen af de anklagede har ønsket at medvirke i dokumentaren. De svarer alle via deres advokater, at de har handlet inden for lovens rammer og i Britney Spears' bedste interesse.

Britney Spears selv har heller ikke ønsket at medvirke. Hendes nye advokat, Mathew Rosengart, som hun selv har udpeget, henviser til, at sagen er verserende. Dog garanterer han, at han vil arbejde for en tilbundsgående undersøgelse af sagen.

Og om anklagerne i dokumentaren siger han:

- At opsnappe og overvåge Britneys beskeder og samtaler – endda fortrolige klient-advokat-samtaler er en skamfuld og chokerende krænkelse af hendes rettigheder, siger han og fortsætter:

- Og at placere en mikrofon i hendes soveværelse er ekstra vanærende.

Du kan se hele dokumentaren på TV 2 PLAY eller på TV 2 torsdag 7. oktober klokken 23.00 og TV 2 ZULU mandag 4. oktober klokken 21.15.