Udland

Lava nærmer sig havet - kan udløse eksplosioner og giftig røg

Myndigheder har bedt indbyggere om at blive indendørs af frygt for de giftige gasser.

Efter en kort pause mandag er vulkanen Cumbre Vieja igen begyndt at udspy lava.

Vulkanen, som ligger på den kanariske ø La Palma, har nu været i udbrud i ni dage. Og lavaen forventes snart at ramme Atlanterhavet, skriver CNN.

Når den glohede lava kommer i kontakt med det kolde havvand, kan det føre til eksplosioner og skyer af giftige gasser.

Derfor er flere boligområder blevet bedt om at blive indendørs indtil tirsdag morgen. Det skriver De Kanariske Øers katastrofemyndigheder på Twitter.

- Befolkningen skal følge myndighedernes retningslinjer og blive i deres hjem med døre og vinduer lukkede, skriver de blandt andet ifølge CNN.

Samtidig er indbyggere i en radius på fem kilometer fra vulkanen blevet bedt om at forberede sig på, at nye eksplosioner fra vulkanen kan smadre vinduer.

Hundredvis af hjem ødelagt

Til den spanske avis El Pais fortæller flere eksperter, at lavastrømme kan ramme vandet på et tidspunkt mandag.

Ifølge EU's satellitovervågning havde lavastrømmene mandag allerede opslugt mere end 230 hektar land.

Hundredvis af hjem samt veje, skoler, kirker og plantager er blevet ødelagt. Men indtil videre er der hverken meldt om dødsfald eller alvorlige kvæstelser.

Det er dog fortsat ikke til at sige, hvor længe udbruddet vil vare.

En vulkanolog oplyser til tv-stationen RTVE, at det ikke umiddelbart er til at vide, om det kortvarige ophør i udbruddet mandag tyder på, at det er ved at være ovre.

Imens er øens lufthavn blevet genåbnet, mens aske er blevet fjernet fra landingsbanen. Det oplyser selskabet Aena, som driver lufthavnen, ifølge nyhedsbureauet dpa.