Udland

Homoseksuelle i Schweiz får lov til at gifte sig

Schweiz bliver det 30. land i verden, som tillader homovielser.

Der blev delt kram og viftet med regnbueflag på de schweiziske gader søndag.

Ved en folkeafstemning stemte et flertal af schweizerne for et lovforslag om, at par af samme køn skal kunne gifte sig.

Valgets resultat viste, at 64,1 procent af vælgerne stemte for lovforslaget, mens 35,9 procent stemte imod. Det skriver det schweiziske medie SRF.

- Vi har kæmpet siden 1990 for denne ligestilling. Vi troede ikke helt på det. Nu kan vi se, at det var kampen værd, siger Tamara Funiciello, der er næstformand for de schweiziske socialdemokrater, ifølge Ritzau.

Kirker kan stadig afvise par

Lovgivningen, som også kaldes "Ægteskab for alle", forventes at træde i kraft 1. juni 2022.

Homoseksuelle par får rettigheder til at blive borgerligt gift, men det samme gælder ikke for kirkelige vielser. Kirkerne vil have ret til at afvise par.

Homoseksuelle par i Schweiz har siden 2007 kunnet indgå i et registreret partnerskab.

Det betyder, at partnerskabet bliver offentligt registreret, men at parret alligevel ikke ville have samme muligheder som ægtepar, for eksempel når det gælder adoption.

Blandede reaktioner

Selvom loven har fået opbakning fra både borgere og politikere, er den også blevet mødt med kritik.

Heriblandt fra landets største parti, Schweizisk Folkeparti (SVP). Monika Rüegger, som er medlem af det schweiziske parlament, frygter, at børn af lesbiske par vil blive negativt påvirket af at vokse op uden en far i familien:

- Dette handlede ikke om kærlighed og følelser. Det handlede om, hvad der er bedst for børnene. Børn og fædre er taberne her, fortæller Monika Rüegger til Reuters.

Op til folkeafstemningen førte hun kampagnen "Nej til ægteskab for alle" i et forsøg på at få flere til at stemme imod lovgivningen.

Anna Leimgruber, en vælger fra storbyen Genéve, fortæller nyhedsbureauet AP, at hun stemte nej. Hun mener, at "børn har brug for en far og en mor".

En anden vælger, Nicolas Dzierlatka, er uenig:

- Jeg tror, at det vigtigste er, at børnene er elsket og respekteret – og jeg tror, at der er børn, som ikke er respekteret eller elsket af såkaldte "hetero-par", siger han.

Holland kom først

Schweiz er nu det 30. land i verden, som tillader homovielser.

I 1989 blev Danmark det første land, som tillod registreret partnerskab for par af samme køn. 23 år senere, i 2012, blev det tilladt for homoseksuelle at gifte sig i Danmark.

Det gjorde Danmark til det 11. land i verden til at lovliggøre homovielser.

Holland tog titlen som det første land den 1. april 2001.