Coronavirus

Drabstallene i USA er eksploderet – og corona er en af årsagerne

Racediskussionerne kan også være med til at forklare noget af den triste statistik, siger korrespondent.

Antallet af dræbte i USA er steget kraftigt sidste år sammenlignet med året før. Faktisk er det den største stigning, der overhovedet har fundet sted siden 1960, hvor man begyndte at lave drabsstatistikker.

Det skriver New York Times.

Og der er en særlig årsag til stigningen.

Pandemien og de 18 måneders nedlukning, der fulgte med. En politichef kalder det ”den perfekte storm” overfor mediet.

"Bekymrende og chokerende"

Avisen har fået tal fra den føderale efterretningstjeneste FBI. I alt er omkring 21.500 personer blevet dræbt i landet. Det er stadig under rekorden, der er blevet sat i de tidlige 1990’ere. Det var år, der var særligt præget af vold i landet.

Jesper Steinmetz, TV 2s USA-korrespondent, kalder det ”bekymrende og chokerende” oven på et år, hvor amerikanerne har været indespærret i egne hjem grundet coronapandemien.

- I begyndelsen så man et fald i antallet af drab, men så er det eskaleret fuldstændig eksplosivt, siger han og tilføjer, at flere amerikanere er blevet arbejdsløse og endt i fattigdom under pandemien.

Normalt finder drabene primært sted omkring landets større byer, men sidste år var det i alle områder.

- Folk er desperate, og de har ikke mange muligheder, så de vender sig mod vold som en måde at løse konflikter, siger Enrique Cardiel til New York Times.

Han arbejder i den del af byen Albuquerque, der har været mest plaget af drab.

Skuddrab er hyppigst

Skydevåben er det primære mordvåben. Andre tal fra FBI viser, at netop vold, der involverer skydevåben, er blevet mere udbredt i USA.

Jesper Steinmetz fortæller, at en af de første historier, han dækkede i begyndelsen af pandemien, var om en våbenforretning i byen Baltimore i Maryland. Her var der lang kø ved butikken, men ikke kun for at købe våben – også ammunition, fordi der var en frygt for, at samfundsstrukturen ville falde fra hinanden.

- Almindelig logik tilsiger, at jo flere våben, der er i omløb, desto flere havner i de forkerte hænder. Men det er ikke en logik, alle amerikanere er enige i, siger korrespondenten.

Omkring 77 procent af drabene i 2020 var udført med skydevåben. Det er en stigning på ti procent hen over ti år – og den højeste andel nogensinde.

I en anden artikel fra New York Times skriver mediet, at der også er blevet købt flere skydevåben end nogensinde under pandemien.

Mistro til politiet

Mediet har også talt med Peter N. Winograd, en professor på University of New Mexico, der rådgiver politiet i Albuquerque. Han peger også på den uro og mistro mod politiet, der opstod sidste år.

Jesper Steinmetz nævner også på "den kulturelle bølge, der blomstrede op i kølvandet på George Floyd, racediskussionerne og demonstrationerne". Hovedparten af Black Lives Matter-bevægelsen har været fredelig, men der er en skræmmende bivirkning, siger han.

- Det er, at politiet i mange storbyer ikke føler sig værdsat og ønsket. Det har haft den konsekvens, at gadens parlament har fået lov at overtage. Det er også sket her i Washington, og politiet er ikke lige så flinkt til at rykke ud og for eksempel lukke gadefester, lyder det fra Jesper Steinmetz.

Samtidig er politiet underbemandet og blevet det i endnu højere grad efter George Floyds død.

- Det gør også, at bandekriminalitet og vold får lov at eskalere, siger han.

New York Times skriver, at nogle mener, at politiet var mindre synlige og lavede mindre opsøgende politiarbejde. Andre årsager kan være, at flere almindelige borgere løste konflikter udenom politiet. Begge dele kan være med til at forklare noget af drabsstatistikken.